„Nu ştiu ce credeţi voi, dar eu am să trec astăzi pe la Palatul Cotroceni, să-i adresez lui Ioan Ghişe câteva cuvinte de îmbărbătare”, scrie Vosganian pe blogul său.
Câţiva dintre cititorii blogului au salutat decizia, unul dintre ei sugerându-le celor doi chiar un demers mai radical.
„V-aş sugera să recomandaţi d-lui Ghişe şi prietenului său să lase acele pancarte penibile, deoarece el este destul de bine cunoscut deja prin iniţiativa sa parlamentară pe care, spre ruşinea lor. Ponta şi Crin au desconsiderat-o. Vă sugerez în schimb să vă legaţi mâinile cu lanţuri, gest poate mai sugestiv pentru statul totalitar poliţienesc pe care TB vrea să-l perpetueze”, îi scrie Tiberiu lui Vosganian.
Acesta însă nu s-a arătat prea încântat de idee. „Văleu, să mă leg cu lanţuri? Să mă desfacă utilizând aparatul de sudură?”, spune liberalul.
Ioan Ghişe, senatorul PNL care a cerut Parlamentului să ia act de faptul că Traian Băsescu este demis de drept, a protestat marţi în faţa Palatului Cotroceni împotriva întoarcerii lui Băsescu. Cu două pancarte ataşate de corp, senatorul a spus că este vorba de „un gest simbolic” şi a promis că va veni în fiecare zi, „cât va fi vreme frumoasă”.
Ghişe şi un colaborator al acestuia au sosit, marţi, în faţa Palatului Cotroceni pentru a protesta faţă de întoarcerea lui Băsescu.
Senatorul şi-a făcut apariţia cu două pancarte ataşate de corp pe care scrie „Poporul a decis: Băsescu e demis” şi „Poporul român este suveran”.
„Este un gest simbolic: ne plimbăm în fiecare zi un sfert sau o jumătate de oră câtă vreme va fi vreme frumoasă. Când va veni frigul, nu, pentru că este păcat să ne irosim energia”, a declarat Ghişe.
Întrebat dacă nu se teme că va fi amendat de poliţişti, liberalul a răspuns: „Nu, suntem cetăţeni liberi care ne plimbăm în fiecare zi în jurul Palatului Cotroceni”. El a precizat că protestează ca simplu cetăţean, nu în calitate de membru PNL.
Totodată, Ghişe a spus că a primit un mail cu ameninţări la adresa sa, în care un anonim îl avertizează că „îi rupe gâtul”.
Ulterior, într-o emisiune la România TV, senatorul a respins cu înverşunare ideea că ar fi vorba de un protest. „Nu-i protest. M-am plimbat cu prietenul meu Ion Ciochină nu nişte pancarte pe noi (…) Dumneavoastră credeţi că mă plimb în funcţie de părerea dumneavoastră?” i-a spus Ghişe Laviniei Şandru care începuse să comenteze demersul liberalului.
Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a propus două variante de atac a invalidării referendumului: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis, însă plenul Parlamentului nu a aprobat dezbaterea proiectelor sale.
Mai mult, senatorul Ghişe a pregătit plângeri penale împotriva celor şase judecători ai Curţii Constituţionale care au votat pentru validarea referendumului din 29 iulie, cu următoarele capete de acuzare: uzurpare de calităţi oficiale, subminarea suveranităţii poporului, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. „Toate aceste infracţiuni sunt prevăzute de Codul Penal cu închisoare”, a precizat senatorul PNL.
În prima variantă propusă de Ghişe conducerii PNL şi ulterior Parlamentului se prevede că „Hotărârea nr. 6/2012 a Curţii constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia va fi retrimisă la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa doar cu privire la modul în care a vegheat la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.
Cea de-a doua variantă analizată de conducerea PNL este ca Parlamentul să decidă mâine că preşedintele suspendat Traian Băsescu a fost demis. „Parlamentul României constată că preşedintele României, Traian Băsescu, este demis conform prevederilor art. 95 alin. (3) din Constituţia României. Parlamentul României constată că functia de preşedinte al României este vacantă, potrivit art.97, alin 1 din Constituţia României. În termen de 3 luni, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte, potrivit art. 97, alin(2) din Constituţia României”, se arată în cel de-al doilea proiect de hotărâre care va fi depus mâine de Ioan Ghişe la Parlament.