Sute de persoane s-au strâns în faţa minei din Lupeni. Oamenii spune că starea de sănătate a minerilor rămaşi în subteran se degradează şi cer rezolvarea urgentă a salariilor.
Protestul minerilor UPDATE: Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, a demisionat din funcţie în urma discuţiilor purate vineri cu ministrul Energiei Virgil Popescu. Roşu s-a declarat ”vinovat” pentru că minerii nu şi-au primit drepturile salariale şi alte plăţi restante.
Protestul minerilor din Valea Jiului continuă. UPDATE. Marcel Ciolacu a discutat vineri cu minerii din Valea Jiului şi a precizat căcei de la Lupeni, Vulcan şi Livezeni nu solicită măriri de salarii, ci doar să fie plătiţi pentru munca lor. Liderul PSD a adăugat că acesta este dreptul lor şi este alături de ei.
„Am vorbit mai devreme cu cei din Valea Jiului şi am văzut care este starea de spirit a oamenilor. Minerii de la Lupeni, alături de cei din Vulcan şi Livezeni, nu cer măriri de salarii, ci doar plata muncii lor. E dreptul lor şi sunt alături de ei!
Aceşti oameni nu trebuie umiliţi, ei vor doar dialog şi să fie trataţi cu demnitate şi respect pentru munca lor.
În 2019, Guvernul PSD a dat OUG 60, care asigura supravieţuirea mineritului în Valea Jiului şi locurile de muncă pentru mii de familii. Actualii guvernanţi nu fac nimic în afară de a tăia şi distruge”, a scris Marcel Ciolacu vineri pe Facebook.
UPDATE: Peste o sută de mineri de la Livezeni au decis să se alăture celor de la Lupeni şi refuză să iasă la suprafaţă. Liderii de sindicat ai minerilor din Valea Jiului urmează să aibă o întâlnire cu premierul Florin Cîţu, la Bucureşti.
UPDATE: Florin Cîţu se întâlneşte cu ministrul Energiei pentru a discuta despre revolta minerilor.
UPDATE: Sindicatul Solidaritatea din Hunedoara a transmis vineri o scrisoare deschisă către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Guvernul României şi Avocatului Poporului, în care solicită convocarea unei şedinţe CSAT pe tema situaţiei din Valea Jiului, unde sute de mineri protestează de mai multe zile şi unde Termocentrala Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune.
UPDATE: Cinci dintre minerii blocaţi în subteran au început să se simtă rău. Aceştia au avut nevoie de ajutorul medicilor. Unul dintre ei este în stare gravă la spital.
Între timp au primit și promisiunea că-și vor primi salariile până pe 26, însă spun că nu se vor opri din proteste până nu-și vor vedea banii pe card.
Vineri dimineață, familiile minerilor rămași în mina Lupeni, dar și colegii lor și angajați ai celorlalte exploatări miniere din Valea Jiului, în principal de la Vulcan, s-au strâns în fața minei din Lupeni pentru a protesta.
Minerii din Valea Jiului protestează pentru a treia zi la rând din cauza întârzierii salariilor.
Protestul angajaților Minei Lupeni a început miercuri seara, după ce în aceeași zi, de dimineață, angajații Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în șut pentru câteva ore.De miercuri, seara, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie.
În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină. Minerii nu vor să mai aştepte până la sfârşitul lunii februarie, pentru a-şi primi salariile. Familiile celor rămaşi în subteran spun că starea de sănătate a acestora se degradează şi cer rezolvarea urgentă a problemelor legate de salariu.
„Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare, nu sunt lichidităţi, însă potrivit protocolului semnat de reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi de cei ai Sindicatului Muntele, oamenii îşi vor primi drepturile salariale în 26 februarie”, a declarat Cristian Roşu, administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara.
După ce a discutat situația cu conducerea CEH, prefectul Călin Petru Marian a mers la unitățile miniere active, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea şi a discutat cu reprezentanții minerilor, coborând în subteran alături de ortaci.
„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în Valea Jiului, au fost transmise imediat guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune decizii pentru rezolvarea situației”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.