UPDATE Nicusor Dan, despre protestul FERMIERILOR: „Trebuie lasati, este dreptul lor”
„Nu m-a consultat nimeni în legătură cu protestul fermierilor. Eu am autorizat absolut toate protestele, chiar și pe cele împotriva mea. Dar acum, nu m-a întrebat nimeni. Nici măcar prefectul nu m-a contactat. Probabil că în Piața Victoriei sunt garduri puse de Jandarmerie mai mult pentru protecție. Așa este protocolul. Dar, în opinia mea este un drept al lor să protesteze”, a declarat Nicușor Dan la emisiunea Culisele Statului Paralel.
UPDATE: Diana Şoşoacă şi liderul AUR, George Simion, s-au dus în mijlocul protestatarilor, dar unii fermieri i-au strigat: „Lasă-ne protestul în pace!”
UPDATE: Prefectul Municipiului București – Rareș Hopincă a discutat în această seară cu persoanele care protestează în zona Militari-Chiajna, la intrarea în București, și a invitat o delegație a protestatarilor la dialog, în vederea prezentării revendicărilor acestora.
„Invit reprezentanții protestatarilor la sediul Instituției Prefectului, pentru a-și prezenta în mod concret revendicările. Este important de știut că există dorință de dialog, motiv pentru care am mers în rândul acestora în această seară. Dar pentru a identifica soluții, este esențial ca revendicările protestatarilor să fie prezentate punctual și concret. De îndată ce va fi desemnată o delegație, suntem gata să începem discuțiile pentru identificarea unor soluții”, a precizat Rareș Hopincă.
[rtv_live_player]
Prefectul Capitalei a insistat pentru urmarea procedurii legale, pentru ca protestul să fie organizat în condițiile legii, în vederea protejării locuitorilor Capitalei și a protestatarilor.
Transportatorii și agricultorii amenință că iau cu asalt Capitala. Fermierii vor să protesteze în fața Guvernului și au spart barajul Poliției de la Chiajna. Ei au negociat cu autoritățile, dar nu au ajuns la nicio concluzie. 25 de kilometri de coloană-auto din zona Moldovei se află pe drum spre București, potrivit surselor Realitatea PLUS, pentru a se alătura protestului.
UPDATE. Reprezentanţii Cancelariei Prim-ministrului, întâlnire cu transportatorii, la Palatul Victoria: S-a agreat o întâlnire, săptămâna viitoare, cu ASF, pentru a discuta despre aspectele semnalate în legătură cu RCA
Reprezentanţii Cancelariei Prim-ministrului au avut, joi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţi ai transportatorilor din toate zonele României, în urma consultărilor, iar în urma discuţiilor, s-a agreat ca cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii viitoare să fie stabilită o întâlnire de lucru între reprezentanţii transportatorilor care au participat la consultările de la Guvern şi cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a discuta aspectele semnalate în legătură cu Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) şi a găsi soluţii aplicabile la problematicile semnalate de transportatori.
”Reprezentanţii Cancelariei Prim-ministrului au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţi ai transportatorilor din toate zonele României.
Dialogul dintre cele două părţi a vizat analizarea problemelor cu care se confruntă sectorul transportatorilor şi a soluţiilor de rezolvare la situaţiile punctuale ridicate în cadrul întâlnirii”, a anunţat Executivul.
În urma consultărilor, s-a convenit că ministerele şi instituţiile cu atribuţii în rezolvarea aspectelor semnalate vor fi informate de către Cancelaria Prim-ministrului despre problemele ridicate, în vederea găsirii celor mai potrivite soluţii.
”Astfel, s-a agreat ca cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii viitoare să fie stabilită o întâlnire de lucru între reprezentanţii transportatorilor care au participat la consultările de la Guvern şi cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a discuta aspectele semnalate în legătură cu Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) şi a găsi soluţii aplicabile la problematicile semnalate de transportatori”, precizează comunicatul oficial.
La întâlnire au participat din partea Guvernului, Florin Spătaru, Ovidiu Gheorghe şi Daniel Botănoiu, consilieri de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, iar din partea transportatorilor reprezentanţi desemnaţi din toate zonele ţării.
Sute de transportatori din toată ţara participă, joi, la a doua zi de protest. Camioane din toată ţara au pornit către Bucureşti, pentru a se alătura angajaţilor firmelor de transport care protestează deja, pe centura Capitalei.
Reprezentanţi ai transportatorilor reclamă faptul că la discuţii nu este prezent nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar susţin că la întâlnire se află ministrul Agriculturii, în condiţiile în care delegaţia protestatarilor este formată exclusiv din reprezentanţi ai firmelor de transport.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţi ai unor asociaţii ale transportatorilor, discuţiile urmând să continue miercurea viitoare.
Transportatorii au trecut de barajul Poliției, la Chiajna, și se îndreaptă spre București. Ei strigă: „revoluție” și sunt hotărâți să stea cu utilajele în stradă până li se rezolvă cerințele.
Reprezentanții Cancelariei Prim-ministrului au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanți ai transportatorilor din toate zonele României, pentru a discuta aspectele semnalate în legătură cu Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) și a găsi soluții aplicabile la problematicile semnalate de transportatori.
Transportatorii continuă protestul declanșat miercuri. Autovehicule ale firmelor de transport din toată ţara au plecat din țară spre București. Între timp, o delegaţie a protestatarilor a fost primită pentru discuţii la Guvern.
Transportatorii cer recunoaşterea transportului rutier ”drept sector economic strategic şi elaborarea unor măsuri care să susţină acest sector economic pentru a rămâne competitiv şi a aduce în continuare venituri directe la bugetul statului”, în condiţiile în care susţin că sectorul transporturilor este cel mai mare exportator de servicii din România, aducând peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar.
Protestatarii au o listă de revendicări:
1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.
2. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 şi respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
– Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene şi evitarea dublei taxări
– Mutarea controlelor rovinietei, cântarului şi al măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
3. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană
– Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative.
– Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 EUR/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 EUR/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare
4. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi:
– Reglementarea unei legi anti-dumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referinţă.
– Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc 2 ore
– Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu
– Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia
– Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente
5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport
6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat joi dimineaţa la sediul MTI cu reprezentanţii confederaţiilor şi Asociaţiilor relevante de transportatori, discuţiile urmând a fi reluate miercurea viitoare.
„Împreună cu cei de la COTAR, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 şi APULUM s-a stabilit reluarea discuţiilor pentru miercurea viitoare. Acestea se vor concentra pe identificarea unor soluţii realiste şi aplicabile pentru problemele cu care se confruntă transportatorii”, menţionează reprezentanţii ministerului într-un comunicat.