‘Nu este vorba de amestecul Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele, învăţământul militar se face în parteneriat cu Ministerul Apărării, de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ, de exemplu facultăţile de teologie, în momentul în care reglementezi trebuie să ţii cont şi de specificul specializării’, a explicat Pricopie, duminică, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, în protocol este vorba despre actualizarea a două documente semnate la începutul anilor ’90.
‘Este vorba despre actualizarea a două documente care au fost semnate la începutul anilor ’90, unul în 1992, dacă nu mă înşel, şi un altul în 1994, care vizau colaborarea pe zona de religie pe preuniversitar şi pe universitar. Evident că acele documente au fost semnate chiar înainte de a fi adoptată Legea educaţiei din 1995, Legea 84 şi iată că, între timp, a mai apărut o lege, Legea 1. Era absolut necesar să se actualizeze lucrurile şi documentul va fi transmis către toate inspectoratele, către toate instituţiile de învăţământ‘, a afirmat ministrul Educaţiei.
Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat un protocol de colaborare care vizează predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar.
‘Protocolul stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase. Programele şcolare pentru disciplina religie – cultul ortodox sunt elaborate de către Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi sunt aprobate potrivit legii. Manualele de religie – cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Română şi se aprobă conform legii’, preciza un comunicat de presă al MEN.
Potrivit MEN, în vederea perfecţionării actului educaţional şi pentru o implementare eficientă a cooperării în domeniul învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar, protocolul stabileşte că Ministerul Educaţiei Naţionale/inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al municipiului Bucureşti, pe de o parte, şi Patriarhia Română/centrele eparhiale, pe de altă parte, îşi vor comunica reciproc, semestrial şi ori de câte ori este nevoie rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate cu propuneri de îmbunătăţire.