Acordul a fost un succes, aproximativ 200 de ţări dorind astfel ca Protocolul să fie menţinut cca singurul plan legal apt pentru combaterea încălzirii climatice. Acordul ar fi urmat să expire la sfârşitul acestui an, scrie BBC online.
Protocolul acoperă ţările dezvoltate care generează gaze cu efect de seră în proporţie de până la 15% emisiile globale. Statele Unite, care sunt un poluator major, nu au ratificat niciodată acest protocol, încheiat în 1997. Între marii poluatori figurează şi China şi India.
Reuniunea de la Doha a fost prelungită cu 24 de ore, din cauza neînţelegerilor asupra modalităţilor în care ţările bogate ar putea compensa pierderile înregistrate de ţările sărace din cauza schimbărilor climatice provocate de gazele cu efect de seră.
Acordul asupra prelungirii Protocolului de la Kyoto a fost încheiat sâmbătă, după ce a fost semnat de cei 27 de membri ai Uniunii Europene, de Australia şi de alte câteva ţări industrializate. Participanţii au mai analizat un plan potrivit căruia ar urma să se adopte un tratat mai extins, în 2015, care s-ar putea aplica tuturor ţărilor şi care ar putea înlocui, eventual, Protocolul de la Kyoto.
Rusia a denunţat însă o metodă de adoptare în forţă. „Este pentru prima dată când văd un asemenea precedent”, a denunţat delegatul rus, după ce preşedintele Conferinţei ONU, vicepremierul qatariot Abdallah al-Attiya, a anunţat adoptarea, cu rapiditate, unei serii de texte. „Deciziile adoptate reflectă voinţa părţilor în ansamblul lor”, a răspuns al-Attiya.