Protocolul SRI-CSM: Colaborarea dintre cele două instituţii, discutată încă din 2011 în prezenţa lui Dumitru Dumbravă

Un document, citatat de Mediafax, relevă discuţii între SRI şi CSM au fost purtate încă din 2011, cu un an înainte de încheierea protocolului. La acel moment, cele două instituţii căutau soluţii pentru ca magistraţii să aibă acces la date secrete fără certificat ORNISS.
Iulian Tudor
09 mai 2018, 15:00
Protocolul SRI-CSM: Colaborarea dintre cele două instituţii, discutată încă din 2011 în prezenţa lui Dumitru Dumbravă

Potrivit unei minute a întrunirii unei comisii de specialitate din CSM, din 23 mai 2011, ce viza discuţii pe marginea independenţei justiţiei şi cooperarea interinstituţională, comisia a apreciat că pentru discutarea problemelor supuse analizei, respectiv situaţia accesului judecătrilor la informaţii clasificate, este utilă şi cunoaşterea reglementărilor elaborate de ÎCCJ şi Parchetul General în temeiul HG 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România.

Comisia a decis transmiterea unei adrese către ÎCCJ şi PÎCCJ pentru comunicarea acestor reglementări în măsura în care acestea nu sunt clasificate.

Din comisie au făcut parte procurorul George Bălan, vicepreşedintele Consiliului la acea vreme, judecătorul Mircea Aron, procurorul Graţiana Daniela Isac şi coordonatorul întâlnirii Alexandru Şerban.

În calitate de invitaţi, potrivit documentului menţionat anterior, au participat Dumitru Dumbravă, în calitate de director la Direcţia Juridică a SRI, Mihaela Focică (consilier al procurorului-şef al DIICOT la acea vreme), procurorul Mihai Hondor, de la Parchetul General şi un reprezentant al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.

Unul dintre participanţi, Mircea Aron, fost membru CSM, a declarat că a participat la respectiva întâlnire la care s-a discutat despre accesul magistraţilor la datele secrete.

„Ştiu că au fost nişte discuţii în sensul în care cineva a venit de la SRI într-o şedinţă şi a spus că există o problemă în legătură cu datele secrete care provin de la serviciile secrete cu care colaborează serviciile din ţara noastră. În sensul că acele date ar putea să fie proprietatea statelor străine şi că ar încălca dreptul de proprietate asupra unor astfel de informaţii şi că fără acceptul lor nu ar putea să le dea. Exista o oarecare poziţie ca toţi judecătorii să aibă acces la secretele de stat, aşa cum erau definite în legea siguranţei naţionale, pentru că ar pune în pericol inclusiv legăturile cu celelalte state, având în vedere, aşa cum v-am spus, că respectivele servicii revendică dreptul de proprietate”, a spus Mircea Aron, potrivit Mediafax.

Fostul preşedinte al CSM spune că la vremea respectivă nu s-a discutat despre un protocol SRI-CSM, ci despre accesul magistraţiloer la date secrete.

„Mare lucru nu îmi aduc aminte de la acea discuţie, însă nu am semnat nimic, niciun protocol la acea vreme. (…) Am observat că nu se cunoaşte în spaţiul cultural (…) sunt persoane, sociologi care nu ştiu ce mai înseamnă un protocol, nu ştiu ce înseamnă în limba română un protocol. Primul înţeles al noţiunii este cea gramaticală şi cine se uită vede că este un acord între două entităţi ce are legătură cu modul în care se vor desfăşura anumite relaţii. Protocolul este modul în care se va proceda colaborarea. (…) Ce am discutat cu Dumbravă atunci nu am discutat despre protocol, ci despre ORNISS, dacă să aibă toţi (magistraţii, n.r.) ORNISS. Noi ceream să aibă toţi ORNISS, iar el ne spunea că nu se poate, că proprietarii unor astfel de date secrete – de exemplu, despre terorism nu pot să apară într-un dosar pe care îl citeşte iniţial inculpatul. Atunci mi s-a părut o chestiune logică”, a mai spus Aron.

Ulterior, la un an distanţă, în 2012, Consiliul a încheiat un protocol cu SRI. Magistratul care conducea atunci CSM susţine că a fost încheiat tocmai pentru a remedia problema accesului magistraţilor la datele secrete.

„Discuţiile privind oportunitatea încheierii unui protocol cu Serviciul Român de Informaţii au fost iniţiate în 2011. Pe tot parcursul anului 2011, au avut loc dezbateri publice pe această temă în cadrul unei comisii din Consiliul Superior al Magistraturii. În 2012, doar s-a concretizat semnarea acestui protocol. Cadrul legal privind accesul la informaţii clasificate era diferit în 2012 faţă de anul 2014, din momentul intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, care a oferit accesul la informaţii clasificate tuturor magistraţilor. În 2012, nu toţi magistraţii puteau avea acces la informaţiile clasificate, pentru că era necesară obţinerea unui certificat ORNISS. Potrivit Legii 182/2002 – un lucru extrem de important – Serviciul Român de Informaţii era – şi este în continuare – autoritatea desemnată de Securitate pentru protecţia inclusiv fizică a informaţiilor clasificate. Lecturând protocolul, o să vedeţi că acesta a vizat în principal această chestiune, respectiv protecţia fizică a informaţiilor clasificate”, a declarat pentru MEDIAFAX, Alina Ghica, fostul preşedinte al CSM, semnatar al protocolului încheiat între Consiliu şi SRI.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe