SPANIA – ANGLIA 2-1 şi ibericii primesc aproape 30 de milioane de euro de la UEFA pentru titlul Euro 2024

Spania se impune cu 2-1 și câștigă titlul pentru a patra oară în istorie, după succesele din 1964, 2008 și 2012.
Viorel Dobran
14 iul. 2024, 23:23
SPANIA - ANGLIA 2-1 şi ibericii primesc aproape 30 de milioane de euro de la UEFA pentru titlul Euro 2024

SPANIA – ANGLIA 2-1. Pe Olympiastadion, din Berlin, spaniolul Lamine Yamal a mai stabilit un record odată cu titularizarea în meciul din această seara, devenind cel mai tânăr jucător prezent într-o finală de Campionat Mondial sau European, la numai 17 ani şi o zi. Pe teren, prima repriză a fost una a defensivelor, fără ocazii mari.

Prima şansă reală de gol a venit în minutul 45, când Phil Foden a reluat din careu, din unghi, dar Unai Simon s-a aflat pe traiectoria balonului şi a respins. Imediat după pauză, în minutul 47, cei doi puşti din echipa Spaniei au creat faza prin care ibericii au deschis scorul. Lamine Yamal a primit în terenul englezilor, a înaintat şi a pasat perfect pentru Nico Williams, iar acesta a înscris cu stângul, din careu. După numai două minute, Nico i-a trimis lui Dani Olmo, aflat în centrul careului şi jucătorul lui RB Leipzig a şutat puţin pe lângă poarta lui Pickford. Nico Williams a trimis pe lângă poartă în minutul 55 şi englezii păreau că nici nu ieşiseră de la vestiare. Bellingham a şutat la poarta lui Unai Simon în minutul 64, iar Pickford a scos şutul lui Yamal, în minutul 67.

Anglia a egalat în minutul 73, prin şutul din afara careului al lui Cole Palmer, din pasa lui Bellingham. Pickford a respins apoi şutul din careu al lui Yamal, în minutul 82, iar spaniolii au trecut din nou la conducere în minutul 87, la golul lui Oyarzabal. Englezii au trecut pe lângă egalare în minutul 90, când Unai Simon a respins la lovitura de cap a lui Declan Rice, faza a continuat şi Dani Olmo a respins de pe linia porţii şutul lui Guehi.

Spania s-a impus în cele din urmă cu 2-1 şi ibericii câştigă cel de-al patrulea titlu continental după cele din 1964, 2008 şi 2012. Englezii se află la cea de-a doua finală europeană ratată, după cea din 2021.

 

 

Cum s-a jucat:

Min. 90: Dani Olmo scoate de pe linia porții și își salvează echipa de la prelungiri.

Min. 88: GOOOL Oyarzabal, Spania este aproape de un nou trofeu european

Min. 82: Ocazie uriașă Spania, Yamal rateayă din nou desprinderea, Pickford este providențial pentru Anglia

Min. 72: Palmer îl învinge cu un şut plasat pe portarul Spaniei, Unai Simon, 1-1, la acest scor vom avea prelungiri. Tribunele cu fanii Angliei fac un zgomot infernalk

Min. 66: Replica mai periculoasă vine de la Yamal, care a fost foarte aproape să facă 2-0

Min. 62: Prima ocazie mare pentru Anglia, Bellingham ratează d e puţin ţinta

Min. 57: Spania continuă să atace la poarta Angliei, care face prima schimbare.

  • De remarcat că Spania este singura echipă națională care a ieșit învingătoare în toate partidele de la Euro 2024. Ceea ce înseamnă că ar urma să încaseze de la UEFA nu mai puțin de 28,25 milioane de euro. Croația, Italia, Albania – grupe, Georgia – optimi de finală, Germania – sferturi de finală și Franța – semifinale sunt victimele ibericilor de până acum. 40 % din câștigurile totale vor fi direcționate către Lamine Yamal și ceilalți jucători în cazul în care selecționata lui Luis de la Fuente va câștiga trofeul suprem.
    În schimb, dacă va cuceri Euro 2024, Anglia ar urma să încaseze 27,25 milioane de euro. Altfel, fiecare fotbalist a primit deja 2.000 de lire pentru fiecare partidă la turneul final din Germania, dar toți banii au fost donați Federației Engleze de Fotbal, care îi va redirecționa către o cauză umanitară. Lotul Spaniei este cotat la 965,50 milioane de euro, iar cel al Angliei la 1.52 miliarde de euro! Valorile se vor modifica, însă, cu siguranță după Euro 2024, unde fotbaliștii au făcut spectacol.

Min. 47: GOOOOL SPANIA. Yamal face şah-mat apărarea engleză, pasează ideal pentru N. Williams, care finalitzează simplu

Min.45: 0-0, Anglia şi Spania au riscat puţin

Min. 35: Spania revine lângă careul Angliei, Dani Olmo şutează însă slab, în picioarele lui Kane, venit să ajute defensiva.

Min 28: Fabian Ruiz a tras un șut către poarta lui Pickford, dar portarul prinde mingea.

Min. 25: Anglia echilibrează jocul, dar nicio ocazie cu adevărat periculoasă la vreo poartă

Min. 15: prima răbufnire a Angliei, dar centrarea lui Saka este respinsă în corner

Min. 5: Spania atacă mai mult, dar Anglia se apără grupat, dar sunt aproape inexistenți în atac

Min. 1: A început meciul

Pentru Spania este a cincea finală europeană, după ce a pierdut una şi s-a impus în alte trei: în 1964, 2008 şi 2012. Ibericii au câştigat grupa B la Euro-2024 şi au trecut în optimi de Georgia, în sferturi de Germania şi în semifinale de Franţa.

Anglia joacă a doua finală consecutivă, după cea pierdută în 2021 în faţa Italiei, la lovituri de departajare. Englezii au câştigat grupa C la Euro-2024 şi au trecut în optimi de Slovacia, în sferturi de Elveţia şi în semifinale de Ţările de Jos.

Spania – Anglia, echipe de start:

SPANIA (4-2-3-1): U. Simon – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabian Ruiz – Yamal, Olmo, N. Williams – Morata
Rezerve: Raya – J. Navas, Nacho, Vivian, Merino, Joselu, F. Torres, Remiro, Baena, Zubimendi, Oyarzabal, Fermin, Grimaldo
Antrenor: Luis de la Fuente

ANGLIA (3-4-2-1): Pickford – Walker, Stones, Guehi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Foden, Bellingham – Kane
Rezerve: Ramsdale, Henderson – Alexander-Arnold, Trippier, Konsa, Dunk, Gallagher, Toney, Gordon, Watkins, Bowen, Eze, Gomez, Palmer, Wharton
Antrenor: Gareth Southgate

Conform site-ului oficial UEFA, cele mai multe șanse sunt ca formațiile de start să arate astfel:

  • Spania: Simon – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Fabian, Rodri, Olmo – Yamal, Morata, Williams
  • Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guehi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane

Ibericii au un mic avantaj, după părerea bookmakerilor, datorită jocului consistent şi a rezultatelor de până acum. Spania a fost singura echipă cu maximum de puncte în grupe, apoi şi-a dominat adversarii până în finală.

În schimb, Anglia, finalista de la trecutul turneul final continental, când a fst învinsă la penalty-uri de Italia, era cotată cu prima şansă la trofeu, înainte de startul competiţiei. Evoluţiile neconcludente au declasat-o în topul încrederii.

Spania vizează al patrulea titlul european, iar Anglia speră la primul trofeu.

Cu un joc strălucitor, în special din partea extremelor Nico Williams și Lamine Yamal, Spania are victorii pe linie la EURO 2024. Selecționata lui Luis de la Fuente le-a bătut, pe rând, pe Croația (3-0), Italia (1-0), Albania (1-0), Georgia (4-1), Germania (1-1, 2-1 după prelungiri) și Franța (2-1).

De partea cealaltă, Anglia a fost aspru criticată de microbiști pentru prestațiile sub așteptări cu Serbia (1-0), Danemarca (1-1), Slovenia (0-0), Slovacia (1-1, 2-1 după prelungiri) și Elveția (1-1, 5-3 la penalty-uri). Trupa lui Gareth Southgate a avut un joc mai plăcut ochiului abia cu Olanda (2-1).

Sezonul Superligii a început cu o surpriză mare: Nou-promovata Unirea Slobozia a învins Farul lui Gică Hagi

„Furia Roșie” și „Cei Trei Lei” s-au întâlnit până acum de 27 de ori. Spania are 10 victorii, Anglia 14, iar trei dueluri s-au terminat la egalitate.

Spania a cucerit de trei ori Campionatul European, în 1964 (ca gazde), 2008 și 2012. Dincolo, Anglia nu a câștigat niciodată. Cea mai bună clasare a fost locul doi, chiar la turneul precedent, unde a fost învinsă de Italia la penalty-uri.

Niciun jucător nu e suspendat, iar Anglia nu se confruntă cu nicio accidentare, după revenirea lui Luke Shaw. Spania se află în aceeași situație – incert era doar Alvaro Morata, lovit serios la genunchi de un fan intrat pe teren după meciul cu Franța.

PROTV ONLINE STREAM SPANIA – ANGLIA LIVE VIDEO. Finala, arbitrată de un francez

Carvajal, de la Real Madrid, „trage” de Rodri, „metronomul” de la Manchester City, pentru a venit să joace pentru campioana Spaniei. „Îi spun în fiecare zi să vină la Real Madrid şi să plece de la Manchester, că acolo nu este soare. Apoi, avem nevoie de el la Madrid. Întotdeauna îmi răspunde că are contract, dar ar fi perfect pentru noi”.

La 28 de ani, Rodri reclamă numărul mare de partide pe care le joacă într-un sezon: „Nu ştiu câte sezoane vor mai putea rezista jucători ca mine. Anul trecut am jucat aproximativ 70 de meciuri şi cu un an înainte tot pe-acolo. Au un impact mare asupra oboselii şi a recuperării Trebuie să începem să avem grijă de jucători. Sunt de acord cu ceea ce a spus Dani Carvajal. Nu ştiu cum mă voi vedea la 34. Dar, gândeşte-te la Yamal… ce se va întâmpla, dacă îl vor face să joace atât de mult?”.

Supercomputerul a prezis cine va câștiga finala Anglia – Spania de la EURO 2024!

Un supercomputer a simulat de 100.000 de ori finala Anglia – Spania de la EURO 2024 și a prezis cine va câștiga meciul care va avea loc duminică, la Berlin.

Cel mai important meci de la EURO 2024, Anglia – Spania, finala competiției, se va juca duminică, iar un supercopumpter a prezis că ibericii se vor impune.

EURO 2024 a ajuns în fața ultimului meci. S-au jucat, până acum, 50 de partide, iar duminică, 14 iulie, Anglia și Spania se întâlnesc la Berlin, de la ora 22:00, pentru a-și disputa trofeul.

Un supercomputer a simulat finala dintre Anglia și Spania de 100.000 de ori pentru a afla cine va câștiga, iar veștile nu sunt bune pentru elevii lui Gareth Southgate, scrie The Sun.

Supercomputerul sugerează că echipa lui Luis de la Fuente are 54,7% șanse de a câștiga meciul. Spania este creditată cu 35,44 % șanse să se impună în 90 de minute, spre seodebire de cele 32,94% ale Angliei. Asta înseamnă că în proporție de 31,62% meciul va ajunge în prelungiri.

Spania a defilat până în finala care va avea loc duminică
Naționala Spaniei s-a calificat aproape la pas în finala EURO 2024. A câștigat toate cele șase meciuri pe care le-a jucat, iar în faza eliminatorie nu a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece mai departe.

Echipa lui de la Fuente a debutat la competiția din Germania cu o victorie clară, 3-0 în fața Croației, scor stabilit încă de la pauză, în urma reușitelor lui Morata (29), Ruiz (32) și Carvajal (45+2).

Au urmat două victorii cu același scor, 1-0, în fața Italiei (Calafiori a înscris în propria poartă în minutul 55) și Albania (Ferran Torres 13), în ultima partidă din grupă de la Fuente folosind mulți jucători care nu evoluaseră până atunci.

Spania nu a avut emoții în optimi, trecând ciu 4-1 de Georgia (Rodri 39, Fabián Ruiz 51, Williams 75, Olmo 83, respectiv, Le Normand 18, autogol). Au urmat două victorii cu 2-1, în fața Germaniei (Olmo 51, Merino 119 / Wirtz 89) și Franței (Yamal 21, Olmo 25 / Kolo Muani 9).

Anglia a fost la un pas de eliminare, în optimile de finală de la EURO 2024

În schimb, Anglia a făcut destui pași greșiți. S-a impus la limită în fața Serbiei, în primul meci din Grupa C (gol Bellingham în minutul 13), după care a remizat cu Danemarca, 1-1 (Kane 18 / Hjulmand 34) și Slovenia (0-0).

GALERIE FOTO Denis Drăguș s-a căsătorit la câteva zile după întoarcerea de la EURO 2024. Fotbalistul și aleasa inimii sale au fost cununați de Șumudică

Echipa lui Gareth Southgate a avut nevoie de prelungiri pentru a învinge în optimi Slovacia cu 2-1, Bellingham egalând când nimeni nu se mai aștepta, în minutul 90+5. În sferturi a trecut de Elveția la loviturile de departajare cu 5-3, iar în semifinale de Olanda cu 2-1.

Anunțul făcut de UEFA, cu două zile înainte de finala EURO 2024

Martin Kallen, înainte de finala Spania – Anglia: „Organizarea EURO 2024 a fost foarte, foarte bună!” „Suntem foarte, foarte mulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat turneul. Am avut foarte mulţi fani aici, în Germania, din toată Europa, care au venit aici în mod paşnic şi au sărbătorit şi au aplaudat echipele lor”, a declarat directorul pentru competiţii al UEFA, Martin Kallen.

„Organizarea a fost foarte, foarte bună. Meciurile au fost bune, au fost şi câteva surprize”, a spus Kallen. Acesta a adăugat însă că invadarea terenului în timpul turneului a fost un lucru „foarte enervant”.

„Unele dintre aceste acţiuni au fost comerciale şi au fost oameni care au plătit pentru asta”, a explicat el. „Ronaldomania” a fost, de asemenea, un alt motiv pentru mulţi dintre cei care au provocat astfel de incidente.

„Ronaldo, în calitate de superstar, a electrizat oamenii atât de mult, încât aceştia au vrut să facă un selfie cu el”, a spus Kaellen, recunoscând că acest gen de evenimente nu sunt „ideale”.

Martin Kallen a lăudat şi sistemul feroviar german, chiar dacă societatea Deutsche Bahn a primit numeroase critici în timpul turneului pentru întârzieri şi anulări.

Ce spune presa internațională înaintea finalei Euro 2024 de la Berlin / Mundo Deportivo: Spania a câștigat deja prin crearea unei familii/ The Guardian: Finala este deja o realizare pentru Anglia din epoca Southgate

Spania și Anglia se confruntă astăzi, de la ora 22:00, în finala Euro de la Berlin, pentru a realiza o performanță istorică. La Roja caută să devină cea mai titrată națională la Euro, cu 4 trofee, în timp ce Cei Trei Lei vor să aducă pentru prima dată în istorie trofeul european în Anglia. În contextul duelului, marile publicații ale celor două naționale au împărtășit diverse perspective asupra finalei.

Mundo Deportivo consideră că Spania deja a câștigat prin „crearea unei familii”, datorită grupului format de Luis de la Fuente. În tabăra opusă, The Guardian afirmă că ajungerea într-o finală pentru a doua oară la rând „este o realizare pentru Anglia din epoca Southgate”. Totuși, nu trebuie neglijat că această performanță reprezintă o șansă mare pentru triumful la un Campionat European pentru prima dată în istorie.

Când vine vorba de jucătorii cheie din finala de la Berlin, nu poate fi ignorată senzația Lamine Yamal, cel mai tânăr marcator din istoria Euro. Mundo Deportivo îl numește pe tânărul fotbalist al Barcelonei „jucătorul turneului”, chiar înainte de rezultatul finalei: „Este Europeanul lui Lamine”. Afirmația este susținută de articolele unor mari ziare care îl au ca personaj principal pe tânărul atacant. „The Guardian, L’Equipe, La Gazzetta dello Sport au ales, dintre toate fotografiile, pe cea a acestui adolescent care s-a afirmat în acest sezon cu o forță nemaîntâlnită la o vârstă atât de fragedă”, adaugă Mundo Deportivo.

În paralel, englezii de la Sky Sports subliniază că atacantul lui Aston Villa, Ollie Watkins, ar putea fi cel mai periculos jucător al Celor Trei Lei, chiar dacă va intra probabil din postura de rezervă. „Presingul Spaniei a ajutat-o să-și domine adversarii din Germania. Totuși, trimiterea multor oameni în față și folosirea unei linii defensive înalte – Spania are a doua cea mai ridicată linie de fund la acest turneu – este riscantă”, afirmă Sky Sports. „Watkins este probabil cel mai potrivit jucător al Angliei pentru a profita de acest aspect”.

Deși super marcatorul Harry Kane ar trebui să fie printre cei mai periculoși jucători ai Angliei, acest lucru este contrazis de palmaresul său. „Blestemul lui Harry Kane lucrează în favoarea Spaniei și în finala Euro”, scrie AS. Atacantul în vârstă de 30 de ani nu a câștigat niciun trofeu cu echipa de club sau naționala, în ciuda faptului că a jucat la cluburi precum Tottenham Hotspur și Bayern Munchen, marcând 351 de goluri până acum în întreaga carieră.

Lineker, una dintre legendele fotbalului englez, a vorbit despre finală într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung și a făcut o comparație interesantă cu echipa Angliei. „Să fii în finală este deja o realizare extraordinară. Îmi amintește de Real Madrid pentru victoriile din ultimele minute, fie că este vorba de golul lui Jude Bellingham împotriva Slovaciei în optimi, de victoria la penalty-uri împotriva Elveției sau de penalty-ul împotriva Olandei”, a declarat Lineker în interviul acordat ziarului german, transmite Mundo Deportivo.

El crede că finala pierdută în fața Italiei la ultimul Campionat European ar putea ajuta Anglia în această seară: „Poate că această experiență îi va ajuta acum. Am spus cu mult timp în urmă că acest grup de jucători talentați trebuie să continue să bată la uși – în cele din urmă una se va deschide.”

AS a citat cotidianul scoțian The Herald, care afirmă că țara din Regatul Unit sprijină Spania: „Spania a fost în mare parte singura sursă sigură de calitate constantă în ultimele săptămâni. Spania este campioana pe care fanii o merită pentru perseverența lor. Artiști periferici într-o mare de banalitate. Dacă Campionatul European vine acasă, trofeul merge în Spania”, a declarat The Herald.

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Carmen Harra a spus totul despre căsnicia lui Smiley cu Gina Pistol: „El este un independent!“
Fanatik.ro
Capcana în care pică turiștii români din Bulgaria. Mulți au fost amendați cu 500 de euro: ”La noi trebuie să știi legea”
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Alertă pentru cu bani cash. Trebuie predați
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Anunțul momentului de la BNR pentru toți românii cu credit în LEI
Adevarul
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Impozitarea pensiilor. Calculele pentru 2025
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am împins-o pe Diana în râpă ca să...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ce mai mulți turiști au acuzat stări severe de rău
Capital.ro
Amendă de 500 de euro. Șoferii români au interzis să intre cu mașina. Este ilegal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Mai Mult de 90% Dintre Turiștii care Solicită Ajutorul Salvamontiștilor Nu Știu Cum să Reacționeze în Fața Animalelor Sălbatice
MediaFlux
CUM afli PENSIA din septembrie. Ministrul Muncii ARATĂ decizia
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?