„Dry January” este o provocare de 31 de zile, în care participanții se abțin complet de la consumul de alcool, fie că este vorba de cocktailuri, vin sau bere. Conceptul a devenit viral pe rețelele de socializare și este tot mai popular atât în Statele Unite, cât și în Europa. Potrivit USA Today, acest demers atrage persoane care doresc să înceapă anul cu o schimbare pozitivă în viața lor.
În perioada sărbătorilor, consumul de alcool tinde să crească semnificativ. Un studiu realizat de American Addiction Centers arată că 47% dintre bărbați și 40% dintre femei au declarat că au consumat alcool în exces în timpul sezonului festiv. Cu toate acestea, tot mai mulți oameni sunt interesați să își reevalueze relația cu alcoolul după perioada aglomerată a sărbătorilor.
Datele Civic Science arată că, în 2024, 42% dintre adulții americani au indicat că sunt interesați de sobrietate sau că reflectează asupra consumului lor de alcool în timpul sărbătorilor, o creștere semnificativă față de 33% în 2022. Acest interes sporit demonstrează o schimbare în atitudinea publicului față de consumul de alcool.
Provocarea „Dry January” a atras atenția și în Europa. Un sondaj realizat de IFOP arată că mai mult de unul din patru francezi intenționează să participe la această inițiativă în 2025. AFP relatează că principalele motive care îi determină pe oameni să se alăture provocării sunt dorința de a adopta un stil de viață mai sănătos, pierderea în greutate și posibilitatea de a conduce fără restricții după o ieșire în oraș.
Participanții la „Dry January” subliniază adesea beneficiile fizice și mentale ale renunțării temporare la alcool. Printre acestea se numără pierderea în greutate, îmbunătățirea calității somnului și creșterea nivelului de energie. De asemenea, renunțarea la alcool poate contribui la reducerea anxietății și la îmbunătățirea clarității mentale.