„Decizia de ieri a Curţii este una de interpretare, care nu necesită niciun fel de schimbare legislativă. Eu salut această decizie, care clarifică – în sensul că preia exact ce scrie în Convenţia Naţiunilor Unite, pe care România a semnat-o şi a ratificat-o. Acum, asteptăm să vedem motivarea, dar, pentru moment, nimic nu este schimbat în ceea ce cunoaştem în materie de luptă anticorupţie”, a afirmat ministrul.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, în unanimitate, că definiţia abuzului în serviciu este constituţională în măsura în care ”executarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu” din definiţia din Codul Penal înseamnă „prin încălcarea legii”, această decizie urmând să se aplice pe viitor, pentru dosarele care vor fi deschise şi nu pentru cele aflate deja în curs de soluţionare, arată News.
Citeşte şi: Elena Udrea, după decizia CCR privind abuzul în serviciu: O să cer achitarea în dosarul „Gala Bute”
„Curtea a reţinut că sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” nu întruneşte condiţiile calitative impuse atât de Constituţie, cât şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, nefiind enunţată cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi adapteze conduita în funcţie de aceasta, astfel încât acesta să fie capabil să prevadă, într-o măsură rezonabilă, faţă de circumstanţele speţei, consecinţele care ar putea rezulta dintr-o anumită faptă şi să îşi corecteze conduita. Astfel, Curtea a reţinut că defectuozitatea îndeplinirii unui act trebuie stabilită numai prin raportare la legea în domeniu”, a precizat CCR.