„Trebuie să avem o dezbatere și probabil că a fragmenta o structură care acum există (…) la SRI în trei unități de Parchet — DNA, DIICOT și Parchetul General — nu este soluția cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Și nu este vorba numai de acest lucru, pentru că infrastructura asta, din câte am înțeles eu, (…) nu este un obiect pe care îl cumpărăm și din clipa în care îl cumpărăm sau îl concepem el nu mai trebuie întreținut, el trebuie întreținut și trebuie în permanență updatat, este vorba de softuri foarte complicate, e foarte dificil să ai, după opinia mea, trei astfel de servicii tehnice la nivelul DNA, DIICOT și Parchetul General și eu sunt sigură că, la nivelul Ministerului Public, au loc discuții pentru eficientizarea acestui lucru„, a spus Raluca Prună luni, în cadrul unui interviu la Europa FM, transmite Agerpres.
Ea a menționat că șefii Parchetelor nu i s-au plâns în legătură cu instrumentarea dosarelor în care existau interceptări ale SRI. Ministrul a adăugat însă că există „un paradox în acest moment, deoarece procurorii nu pot să pună capăt urmăririi penale și trebuie ca șefii Parchetelor să facă în așa fel încât acest lucru să fie posibil”.
„Am văzut din spațiul public că procurorul-șef al DNA a ieșit și a spus că trebuie să-și consolideze serviciul tehnic care există la DNA, trebuie spus că DNA este singura structură specializată care are ceva de la care se poate pleca, în spațiul public a ieșit și domnul Horodniceanu de la DIICOT și a explicat ce trebuie să facă pentru a-și crea un serviciu tehnic și același este cazul și la Parchetul General„, a arătat Raluca Prună.
Ministrul a precizat că nu există deocamdată o evaluare a impactului Ordonanței Guvernului nr. 6/2016 dată în urma deciziei CCR referitoare la neconstituționalitatea articolului din Codul de procedură penală care permitea SRI să facă interceptări în dosarele instrumentate de DNA și de alte Parchete.
„Eu sper ca la sfârșitul lunii iunie, pe baza datelor pe care le avem la Parchet, pe baza datelor pe care le avem la Poliție, care, prin Direcția de Operațiuni Speciale, au preluat în mare parte ceea ce se făcea înainte de către serviciul acesta tehnic de la SRI, vrem să vedem impactul acestei decizii„, a completat Raluca Prună.