Prunariu, despre marea eclipsă americană: Dacă eşti specialist, descoperi puncte inedite, care deosebesc, de fapt, o eclipsă de alta

Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, a vorbit despre cel mai important eveniment astronomic al anului, eclipsa de Soare din SUA.
Romania TV
20 aug. 2017, 06:56
Prunariu, despre marea eclipsă americană: Dacă eşti specialist, descoperi puncte inedite, care deosebesc, de fapt, o eclipsă de alta

TVR va transmite în direct, luni seară, marea eclipsă americană, comentariul de specialitate urmând să fie realizat de Dumitru Prunariu şi de Alexandru Mironov.  Punctul de maxim al eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României, şi va dura 2 minute şi 24 de secunde.

Dumitru Prunariu, despre prima eclipsă

„Prima eclipsă pe care mi-o amintesc este cea din 1961, când aveam aproape 9 ani. Mă jucam în faţa blocului şi îmi amintesc faptul că a început să se întunece şi s-a făcut noapte. Nişte vecini ţineau găini în balcon şi acestea au început să cotcodăcească foarte tare. Normal, ne-am uitat pe cer şi am văzut cum dispare Soarele şi apoi, încet-încet, în decursul următoarei jumătăţi de oră, a reapărut. A fost un fenomen neaşteptat, pe care l-am înţeles însă cu ajutorul părinţilor, care îmi explicau întotdeauna ceea ce se întâmplă în natură, iar tatăl meu fiind inginer avea posibilitatea să-mi explice puţin mai ştiinţific. Celelalte două eclipse totale de Soare pe care le-am observat au fost cele din 1999, din România, şi cea din 2001, din Angola.

În 1999, în calitate de preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, am organizat o serie de activităţi conexe fenomenului: activităţi ştiinţifice – un seminar internaţional – şi activităţi cu invitaţi străini care au venit să viziteze România, să observe eclipsa şi să discutăm despre cosmos. Printre invitaţii de atunci s-a aflat şi administratorul NASA de atunci, onorabilul Daniel Goldin, care a condus destinele NASA timp de 10 ani. Un an mai târziu am semnat primul acord guvernamental între România şi NASA.

Apoi, în 2001, Ministerul Cercetării şi Ştiinţei din Angola a invitat Agenţia Spaţială Română, care avea experienţa eclipsei din 1999, pentru a-i susţine în organizarea activităţilor ştiinţifice. A fost o experienţă inedită!

Eclipsele, în general, sunt nişte fenomene naturale foarte interesante şi, deşi par la fel, de fiecare dată găseşti ceva nou, interesant. Dacă eşti specialist, descoperi puncte inedite, care deosebesc, de fapt, o eclipsă de alta. De aceea şi ”vânătorii de eclipse” aleargă după ele oriunde în lume.

Ca fenomen propriu-zis: acoperirea totală a Soarelui, descoperirea lui şi fenomenle conexe. Ca parte ştiinţifică, în primul rând interacţiunea cu o serie de oameni de ştiinţă, din instituţii specializate în cosmonautică. Am plecat spre SUA înainte de eclipsă, pentru a face câteva vizite profesionale, a realiza anumite emisiuni pentru TVR şi Revista Ştiinţă şi Tehnică şi a stabili legături utile din punct de vedere profesional. Eclipsa o vom urmări de lângă orăşelul Casper din statul Wyoming. Sperăm că nu vor trece nori prin faţa Soarelui – este o surpriză pe care ţi-o poate rezerva natura în orice moment al unei eclipse. În România am avut parte de aşa ceva, dar avem planuri de rezervă. Vom şti cu o zi înainte cum va arăta vremea şi, dacă va fi nevoie, ne vom deplasa în alte zone sute de kilometri pentru a observa eclipsa”, spune Prunariu într-un interviu pentru News.ro.

De ce nu mai ajung românii în spaţiu

Motivul nu-l reprezintă faptul că nu am găsi oameni pregătiţi pentru aşa ceva. Avem tineri de excepţie care întrunesc toate calităţile de a deveni cosmonauţi. Marea problemă a cosmonauticii, nu numai în România, ci şi în alte ţări, este numărul limitat de nave care pot duce oameni la bordul staţiei cosmice internaţionale. Până în 2011, când zbura şi naveta spaţială, erau efectuate, în medie, patru zboruri ale navetei şi patru ale navei Soiuz, în spaţiu ajungeau anual 40 de oameni: naveta ducea câte şapte oameni, nava Soiuz, câte trei. Acum se zboară numai cu nave Soiuz, americanii au un acord special cu ruşii, iar acestea duc doar câte trei oameni, ceea ce, la patru zboruri pe an, înseamnă 12 oameni, dintre care: un rus, un american şi unul fie rus, fie american, fie de altă naţionalitate – de exemplu un reprezentant al Agenţiei Internaţionale Europene. Astfel, Europa a ajuns să nu trimită mai mult de doi oameni pe an în spaţiul cosmic. Mulţi dintre cosmonauţii europeni cu experienţă au ieşit la pensie sau au trecut la munca de birou ori de cercetare, tocmai pentru că nu-şi mai văd şansa de a ajunge în cosmos, într-un viitor previzibil. Chiar acum se află în spaţiul cosmic un italian, Paolo Nespoli, care are o vârstă relativ înaintată şi care a zburat printr-un acord care stabilea o serie de obligaţii reciproce între Italia şi NASA.

Acesta este principalul motiv pentru care România nu are încă un nou cosmonaut. Ultima selecţie în cadrul Agenţiei Internaţionale Europene s-a încheiat în 2009, au fost selecţionaţi şase astronauţi, dintre care ultimul a zburat anul acesta, în 2017. Deci, se zboară la intervale rare de timp.

Pe lângă acest motiv, pentru ca o ţară să trimită oameni în spaţiul cosmic trebuie să aibă relaţii politice, economice, ştiinţifice puternice, o cooperare internaţională puternică cu cei care trimit oameni în cosmos. Iar aici, deşi ne putem lăuda la nivel european, Europa nu are propriile mijloace de a trimite oameni, iar în rest, colaborările sunt sporadice.

„În spaţiul cosmic ai două sentimente contradictorii, cel puţin eu le-am avut: că eşti o fiinţă puternică, stăpână a unei tehnologii deosebite cu care ai ajuns în spaţiul cosmic, de unde poţi să priveşti Pământul ca un glob unitar, un loc unde au ajuns puţini pământeni, iar tu eşti unul dintre ei. Pe de altă parte, înţelegi că acea capsulă spaţială reprezintă un mic punct pe orbită, care întâmplător poate fi lovit de un meteorit, de un deşeu cosmic şi poate fi avariat atât de mult, încât tu să dispari. În momentul în care te pregăteşti pentru spaţiul cosmic eşti trecut printr-o serie de antrenamente, care îţi dezvoltă din punct de vedere psihologic, anumite calităţi cu ajutorul cărora ai putea face faţă oricăror situaţii. Ideea că am putea muri în cosmos nu a fost în prim-plan, dar se ştia că au fost cazuri care s-au terminat cu catastrofe, în care cosmonauţii şi-au pierdut viaţa. Pregătirea a fost de aşa natură încât, psihologic, eram conştienţi de faptul că misiunea noastră este mai importantă decât viaţa sau moartea. Cel puţin aşa consideram”.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai