Pruritul și durerea sunt strâns legate, deoarece aceiași nervi transmit semnale de disconfort la nivelul creierului. Oamenii de știință sunt de părere că pruritul la persoanele cu afecțiuni hepatice se datorează acumulării de toxine care nu au fost filtrate eficient de ficatul deteriorat.
Atunci când leziunile hepatice împiedică fluxul bilei prin ficat, acizii biliari și bilirubina ajung în sânge. Icterul (colorarea în galben a pielii și a ochilor) și nivelurile ridicate de bilirubină adesea provoacă prurit.
În medicina tradițională chineză, pruritul dintr-o cauză necunoscută este, de asemenea, considerat a fi din cauza toxinelor acumulate în fluxul sangvin. Această acumulare de substanțe toxice generează căldură.
Pruritul poate lua multe caracteristici diferite. Cel pe timp de noapte interferează cu un somn odihnitor.
Citeşte şi Aşa ţii la distanţă bolile de ficat
Cum scapi de prurit
Pentru că mâncărimile pot fi suficient de severe pentru a interfera cu activitățile de zi cu zi, iată câteva sfaturi pe care să le pui în practică:
Nu fuma – Nu numai că fumatul reduce eficacitatea tratamentului hepatitei C, dar poate duce, de asemenea, la sindromul fumătorilor – caracterizat prin episoade de înroșirea feței, încălzirea palmelor și a tălpilor, dureri de cap, amețeli, letargie, senzație de înțepătură, dureri articulare și prurit.
Aplică 2-3 comprese reci – Cuburi de gheață înfășurate într-un prosop și plasate pe piele pot calma mâncarimea intensă.
Hidratează-te! – Bea cantități suficiente de apă pentru a menține întregul corp hidratat.
Fă dușuri călduțe- Pentru că apa foarte fierbinte agravează mâncărimile, asigură-te că temperatura apei de la duș nu este prea fierbinte.
Evită hainele foarte strâmte – Ori de câte ori este posibil, poartă haine lejere realizate din materiale naturale, prin care pielea poate să respire.
Hidratează pielea – Aplică creme hidratante cel puțin de două ori pe zi. Pentru rezultate optime, folosește creme hidratante care nu au în compoziție alcool, parfum sau mentol.