UPDATE Liviu Dragnea a declarat vineri că PSD nu susține organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.
El a anunțat că le cere explicații pe această temă celor doi inițiatori, senatorii PSD Titus Corlățean și Ovidiu Donțu, și totodată să retragă această inițiativă.
„PSD nu susține organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul României. Știu că a fost inițiativa unui coleg. PSD nu susține această inițiativă din mai multe motive. Dezbaterea în sine este una foarte profundă și subiectul este foarte profund și nu vreau ca dezbaterea și discuțiile despre tema acelui referendum să fie amestecate cu campania electorală. De asemenea, 11 decembrie este o zi extrem de importantă pentru viitorul României și cred că românii ar trebui să aibă posibilitatea să discearnă (…) ce trebuie să facă fiecare partid. Amestecarea acestor două teme de dezbatere nu face bine. Poporul, românii trebuie să decidă prin referendum, dar nu organizat odată cu alegerile”, a subliniat președintele PSD într-o conferință de presă.
Proiectul de lege depus joi la Senat de cei doi senatori PSD are trei articole. Potrivit articolului 1, cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie.
Dacă legea de revizuire a Constituţiei este adoptată până la jumătatea lunii noiembrie, ultima duminică din intervalul de 30 zile de la adoptare pică pe 11 decembrie, data alegerilor parlamentare.
Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune.
Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000.
Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7 din legea 3/2000.
Articolul 3 din propunerea legislativă menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016.
Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglemnetată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revizuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum.
”Totodată, legea nr. 3/2000 obligă ca prin lege specială să se stabilească obiectul şi data referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, cu respectarea articolului 151 din Constituţie. În vederea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD.
Iniţiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgenţă.
Ce prevede Constituţia
Articolul 150 şi articolul 151 din Constituţie se referă la iniţiativa şi procedura de revizuire. Astfel, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Coaliţia pentru Familie a strâns peste 3 milioane de semnături în vederea modificării Constituţiei în sensul introducerii deifiniţiei căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Miza referendumului
Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a iniţiativei cetăţeneşti privind modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie, modificarea legii fundamentale urmând a se face printr-un referendum naţional.
Proiectul de lege are un singur articol, care modifică art. 48 din Constituţie, referitor la componenţa familiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că votul pentru modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei, iniţiativă care a primit raportul Comisiei juridice din Senat, nu ar trebui dat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, ci ar trebui să fie organizat un referendum separat.
Iniţiativa cetăţenească este semnată de peste 3 milioane de persoane.
Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie.