În condiţiile în care PSD şi PNL nu s-au înţeles pentru trecerea guvernului Ciucă prin Parlament, singurele soluţii rămase pentru premierul desemnat sunt refacerea coaliţiei de guvernare cu USR şi UDMR sau depunerea mandatului, duminică împlinindu-se termenul de 10 zile pe care l-a avut pentru formarea unui executiv.
„Soluția unui guvern minoritar este o greșeală foarte mare și noi nu putem susține așa ceva. Când ai de-a face cu patru crize, economică, sanitară, socială și politică, nu poți cu un guvern minoritar. Îți trebuie un guvern stabil, cu o majoritate în Parlamentul României. Un guvern minoritar este o ruptură între guvern și parlament. Știu că au mai existat guverne minoritare în România, dar nu în astfel de situații de criză. Cu certitudine, PSD nu va vota un guvern minoritar”, a spus Ciolacu.
O decizie finală, inclusiv în ceea ce priveşte momentul depunerii la Parlament a listei Cabinetului Ciucă şi a programului de guvernare este aşteptată vineri, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, care s-a mutat la ora 15.
Mai multe schimbări de portofolii ar putea apărea în lista Guvernului PNL-UDMR care a circulat după discuţia de joi seară a liderilor liberali cu preşedintele Klaus Iohannis, surse din PNL declarat pentru News.ro că în partid sunt nemulţumiri şi dispute. Aspirant la portofoliul Justiţiei, pentru care a fost anunţat iniţial Cătălin Predoiu, este şi senatoarea Alina Gorghiu, iar n aceste condiţii, este vehiculată posibilitatea transferării lui Predoiu la Apărare.
Kelemen Hunor îi strică „socotelile” lui Cîţu: Acest guvern nu va trece, se poate ajunge la anticipate
Nici ocupantul portofoliului de la Ministerul Cercetării nu mai este cert,în locul lui Pavel Popescu fiind posibilă desemnarea lui Robert Sighiartău. De asemenea, şi posibilul titular de la Transporturi a fost schimbat. Scandalul izbucnit în PNL pe tema împărţirii posturilor în Cabinetul Ciucă a determinat şi amânarea şedinţei Biroului Executiv al partidului, anunţată iniţial pentru ora 11.00 şi reprogramată la ora 15.00.
În partid sunt nemulţumiri din cauza împărţirii posturilor, după ce o primă listă cu viitoarea componenţă a Guvernului Ciucă a circulat în urma întâlnirii liberalilor cu preşedintele Iohannis. Conform surselor citate, Ministerul Justiţiei, unde figura ca titular Cătălin Predoiu, care a mai deţinut acest post, a fost revendicat de către Alina Gorghiu, din acest motiv lui Predoiu urmând să-i revină Apărarea, post pe care acesta se pare că nu îl doreşte.
Alexandru Rafila, despre decizia PNL de a merge cu un guvern minoritar în Parlament: Mi se pare o lipsă de responsabilitate şi de asumare în special din partea domnului Cîţu, pentru că dânsul am înţeles că este în spatele acestei atitudini intransigente
Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri, că ideea unui guvern minoritar PNL-UDMR i se pare ”incredibilă”, pentru că România are nevoie în acest moment de un guvern cu o majoritate consistentă în Parlament pentru a adopta măsurile anti-criză. Rafila pune vina pe Florin Cîţu pentru aceatsă ”atitudine intransigentă”.
Deputatul PSD a afirmat, după întâlnirea cu reprezentanţi din mai multe domenii afectate de pandemia de COVID-19 că este nevoie de un guvern care să fie sprijinit de o majoritate clară în Parlament.
”Noi în acest moment avem nevoie de un guvern care să fie sprijinit de o majoritate consistentă în Parlament, pentru a lua măsurile necesare. PNL insistă cu această soluţie care a fost respinsă de nenumărate ori de PSD şi celelalte partide politice, a susţinerii unui guvern minoritar. Mie mi se pare incredibil acest lucru. Apar nume ciudate, sunt miniştri puternic contestaţi sau oameni care au cu totul altă specializare decât ministerul unde sunt propuşi”, a comentat Rafila actuala situaţie politică privind formarea unui nou Guvern.
Rafila a continuat: ”Este o periodă de criză, mi se pare o lipsă de responsabilitate şi de asumare în special din partea domnului Cîţu, pentru că dânsul am înţeles că este în spatele acestei atitudini intransigente”.
Despre propunerea ca nelu Tătaru să preia Ministerul Sănătăţii, Rafila a spus că acesta are o experienţă, este un om harnic, circulă foarte mult, dar că este nevoie de măsuri care necesită sprijin mai larg.
”Trebuie să pregătească sistemul de sănătate, nu este posibil în formula unui guvern minoritar. Domnul Tătaru nu poate să facă mai mult, ca membru al unui astfel de guvern, pentru că va fi limitat în deciziile pe care le ia”.