Alfred Simonis a declarat faptul că moţiunea de cenzură ar putea avea elemente de neconstituţionalitate şi nu se va mai dezbate în perioada următoare până la o decizie a Curţii Constitţionale.
Citeşte şi: MOŢIUNE DE CENZURĂ. Votul a fost AMÂNAT. Nu există cvorum
„Legat de moţiunea de cenzură, decizia Consiliului Politic Naţional a fost aceea de a nu mai dezbate această moţiune înainte de o decizie a Curţii Constituţionale pentru că, ştiţi foarte bine, a fost depusă în sesiune extraordinară şi trecerea ei, dezbaterea ei în sesiune ordinară ar putea să aibă elemente de neconstituţionalitate. Prin urmare, nu se mai dezbate în perioada următoare până la o decizie a Curţii Constituţionale moţiunea de cenzură”, a precizat Simonis, după şedinţa conducerii PSD, potrivit Agerpres.
Liderul deputaţilor social-democraţi a spus că, în acest moment, este prea devreme ca PSD să aibă în vedere iniţierea unei alte moţiuni de cenzură.
„Suntem la o zi distanţă de confirmarea majorităţii pe care PNL cu USR, PMP şi UDMR şi cu alte grupuri parlamentare au demonstrat-o în Parlamentul României. Cred că e prea devreme să discutăm în acest moment de o altă moţiune de cenzură”, a adăugat Simonis.
Luni, şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc din lipsa cvorumului. În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că toţi liderii de grup parlamentar au fost de acord cu amânarea şedinţei de plen comun în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură şi cu apelul nominal de la ora 15,30.
„Toţi liderii de grup au fost de acord să facem acest apel nominal. (…) Aşa scrie în Regulament. Uitaţi-vă şi în Constituţie şi în Regulament. În momentul în care toţi liderii de grup sunt de acord în consens cu un lucru aşa se face. Asta este cutuma. Au acest drept. Îi lăsaţi şi pe ei să aibă şi drepturi?”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat de ce a fost nevoie de apel nominal.
El a adăugat că parlamentarii PSD au fost cei mai numeroşi dintre cei prezenţi în sală şi aveau termen să ajungă la şedinţa de plen până la ora 15,00. Potrivit acestuia, dacă după apelul nominal nu este cvorum, probabil că se va suspenda şedinţa.