Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, cere demisiile premierului Florin Cîțu și a Ralucăi Turcan, actual ministru al Muncii, spunând că aceștia lansează informații false în spațiul public și că nu recunosc faptul că vor să taie veniturile medicilor și profesorilor.
„Demisia, Raluca Turcan și Florin Cîțu! Nu v-ați lăsat și ați forțat aprobarea Memorandumului privind tăierea veniturilor medicilor și profesorilor!
În pofida minciunilor pe care le spuneți în spațiul public, cum că veniturile nu vor scădea, documentul spune altceva: se plafonează sporurile la 20% din salariu, în condițiile în care, în Sănătate, spre exemplu, acestea ajung și la 80%, iar sporul pentru condiții deosebite va fi de 25% din salariul minim, și nu din salariul în plată al fiecărui angajat!
Sindicatele, nu PSD, arată că veniturile cadrelor medicale de la ATI vor scădea cu aproape 50%, pentru alți angajați din sistemul sanitar cu 20-40%, dar și cu aproximativ 20% pentru angajații din învățământ, pentru pompieri, polițiști, jandarmi, militarii și alte categorii de bugetari.
Nu numai că nu ați respectat Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și nu ați mărit veniturile, dar acum le și tăiați!”, a scris Marius Budăi pe Facebook.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că salariile care au fost lăsate mereu în urmă vor creşte.
Turcan afirmă că memorandumul adoptat joi în şedinţa de guvern nu va duce la scăderea salariilor din sectorul bugetar, aşa cum au afirmat adversarii politici, ci va educe echitate şi unitate în sistemul de salarizare.
„Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Aceasta este o intoxicare care de obicei prinde, pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au. În acelaşi timp sunt oameni politici şi alţi oameni care din asta trăiesc, din intoxicare. Este datoria mea, ca ministru al Muncii, să lămuresc orice intoxicare şi voi răspunde de fiecare dată, cu condiţia să mi se solicite un punct de vedere, ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat.
Vreau să afirm apăsat că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România. Dimpotrivă, prin acest memorandum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile din sistemul de salarizare. Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi în corelaţia cu eficienţa instituţiilor publice”, a afirmat Raluca Turcan.