PSD cere MAE să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene către UE

Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic, susţin social-democraţii.
Filip Stan
11 apr. 2023, 15:05
PSD cere MAE să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene către UE

PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră.

Despăgubiri de aproape 900 milioane lei pentru fermierii afectați de secetă în 2022. Ce categorii de fermieri vor beneficia de ajutor financiar

Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană.

Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 870/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE.

Fermieri susţin iniţiativa PSD: Dacă Ungaria a înăsprit condiţiile, Polonia le-a interzis, fluxurile de cereale din Ucraina care veneau în România vor fi şi mai mari/ Trebuie să separăm fluxurile pentru ca fermierii români să aibă şi ei acces la export

Dan Hurduc, fermier şi cultivator de cereale, a afirmat că dacă Ungaria a înăsprit condiţiile, Polonia le-a interzis, atunci fluxurile de cereale din Ucraina care veneau în România vor fi şi mai mari. El a precizat că trebuie separate fluxurile astfel încât fermierii români să aibă şi ei acces la export.

“Urgent ar fi că dacă Polonia a interzis sau Ucraina a suspendat exporturile către Polonia, în situaţia aceasta cerealele vor veni mai mult către România. Dacă Ungaria înăspreşte condiţiile de intrare în ţară, Polonia le-a interzis o perioadă, vă daţi seama că doar România a rămas. Pe lângă fluxurile care veneau, de acum înainte fluxurile să fie mai mari. Ne interesează în primul rând să reglementăm piaţa din nou, ceea ce este o acţiune politică şi de lobby la nivel european pentru viitor pentru că cel mai mult ne interesează viitorul. Paşi concreţi ar fi prima şi prima dată să segregăm fluxurile, să separăm fluxurile ca fermierii români să poată să aibă şi ei acces la export şi aceasta se poate face la nivelul portului şi la nivelul Ministerului Agriculturii şi în discuţii cu reprezentanţii comercianţilor să vedem soluţii concrete că să deblocăm mai repede”, a declarat Dan Hurduc, luni, la Prima News.

El a mai afirmat că trebuie intensificate controalele la frontieră în privinţa cerealelor din Ucraina.

“Şi celelalte măsuri sunt să avem o trasabilitate a importurilor de la frontieră. Noi de la frontieră, când a intrat o maşină, putem să o facem pe transport electronic, să o monitorizăm electronic în aşa fel încât să vedem că este pe tranzit. Să intensificăm controalele să vedem cu neconforme. Dacă nici ministrul nu recunoaşte că cerealele nu sunt conforme, atunci de ce mai respectăm green-dealul? De ce ucrainenii au 250 de substanţe în plus faţă de Uniunea Europeană şi faţă de România care sunt interzise în Uniunea Europeană. Asta trebuia să facă ministrul în prima etapă. El a preluat din discursul fermierilor, ne plânge pe umeri, dar în realitate el aşteaptă. Ceilalţi miniştri din Ungaria şi Polonia au luat măsuri, dar domnul ministru aşteaptă. Eu nu văd o îmbunătăţire”, a explicat Dan Hurduc.

PSD, reacție pe fondul protestelor masive ale fermierilor. Critici la adresa Comisiei Europene: „Ajutoarele primite pentru agricultori sunt derizorii!”

El a fost întrebat, în cazul în care nu se schimbă nimic, în cât timp producătorii de cereale din România ar putea ieşi de pe piaţă.
“În perioada următoare, dacă nu se schimbă nimic şi suntem în acelaşi caz, producătorii români nu vor mai putea să vândă pentru că vine şi noua recoltă din Ucraina, vin şi stocurile pe care sunt forţaţi să le vândă fermierii pentru că trebuie să înceapă un nou ciclu. Cred că în luna septembrie foarte mulţi fermieri şi îndeosebi fermierii mici şi mijlocii care au grad mare de îndatorare şi nu sunt capitalizaţi vor fi primii care vor ieşi din piaţă. Estimez în luna septembrie, nu vor mai începe noul flux pentru că nu vor mai avea cu ce. Falimentele în agricultură durează destul de mult. Încearcă să se găsească soluţii şi să se găsească finanţări. România poate face între 30 şi 30 şi ceva de milioane de tone la toate culturile. Dacă vine şi Ucraina cu peste 60- 70 de milioane la toate, logistica nu poate suporta aceste cantităţi, aceste tonaje şi automat fermierii ucraineni o să discounteze şi mai mult, preţurile vor fi derizorii şi nici la producţii normale sau producţii mari fermierii nu vor putea să îşi recupereze costurile. Atunci activitatea agricolă nu va mai avea interes pentru fermieri”, a mai afirmat Dan Hurduc.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!