PSD a mai decis marți, în Biroul Politic Naţional (forul decizional al partidului), depunerea în Parlament a unui proiect de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Alfred Simonis a adăugat ca Guvernul vrea sa elimine sporurile pentru bugetari vulnerabili dar nu umbla la banii apropiatilor partidelor din coalitie.
„E inadmisibil sa existe persoane puse de PNL si USR care sa beneficieze de sume de mii de euro pe luna, in timp ce pensionarii cu cateva sute de lei sa sufere de acest proiect de buget construit aberant de majoritatea PNL-USR-PLUS.
N-am văzut nimic despre acele CA-uri, unde au propus cei de la USR-PLUS și liberalii, care câștigă mii de euro lunar și nu fac nimic, maxim se prezintă la o ședință pe lună, atunci când au ședință. Dacă dumneavoastră considerați că nu sunt categorii vulnerabile cei care au 2.000 sau 3.000 de lei salariu și primesc un spor de 500 de lei, eu cred că și acelea pot fi categorii vulnerabile, în comparație cu aceștia, care câștigă zeci de mii de euro anual fără să facă nimic și care au susținerea PNL și a celor de la USR-PLUS”, a spus Alfred Simonis, conform Stiripesurse.ro.
„Pentru a respecta deciziile CCR e nevoie sa eliminam pe categorii profesionale aceste pensii speciale. In prima faza, parlamentarii. Pentru restul e nevoie de proiecte mai ample, nu sunt doar doua-trei articole”, a explicat, la finalul ședinței, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
„Astăzi, BPN al PSD a hotărât în unanimitate depunerea unui proiect de lege prin care să eliminăm aceste pensii speciale în primă fază pentru parlamentari, proiect care în acest moment e depus la Camera Deputaților, a plecat proiectul de aici, de la partid, către Parlament. PNL și USR-PLUS au promis în mod repetat că vor elimina aceste pensii speciale, nu și-au respectat promisiunile și din ce am văzut nu au vreo intenție să o facă.
Au mințit, așa cum au mințit și în privința tăierilor pe care acum le fac, în privința dublării alocațiilor, a legii pensiilor. Au mințit pentru a pune mâna pe putere, au mințit ca să își poată continua furturile pe care le fac în fiecare zi, ca să își poată angaja pilele și să desființeze posturile celor competenți, celor care sunt specialiști cu adevărat, așa cum ați văzut că s-a întâmplat zilele trecute în mai multe județe din România.
Vă reamintesc că tot la propunerea PSD la sfârșitul legislaturii trecute am depus și am trecut de Parlament un proiect prin care eliminam toate pensiile speciale, proiect declarat neconstituțional de CCR pe motiv că nu s-a respectat procedura prin care trebuiau votate aceste pensii, iar pentru parlamentari, ni se spunea în decizia CCR, în motivare, faptul că fiind vorba de statutul parlamentarilor este necesară modificarea statutului și nu se poate face prin altă lege.
Prin urmare, acest proiect face referire la abrogarea articolelor 49 și 50, dacă nu mă-nșel, care fac referire la pensiile speciale. Am început cu pensiile speciale ale parlamentarilor și cred că în perioada următoare, pentru a economisi bani la bugetul de stat, căci austeritatea nu poate să cadă în sarcina celor care sunt vulnerabili în România și categorii care au venituri de 10-60 de mii de lei să nu sufere în niciun fel atunci când vorbim de austeritate într-o țară care se află într-o situație delicată.
Pentru a putea avea garanția – mă rog, garanția nu putem să o avem, dar pentru a respecta decizia CCR e nevoie de o inițiativă prin care să eliminăm pe categorii profesionale aceste pensii speciale. Pentru parlamentari, pentru a putea fi eliminate, s-a depus un proiect pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor. Pentru restul e nevoie de proiecte mai ample, pentru că nu sunt doar două articole din lege care fac referire.”, a adăugat Simonis.
Citeşte şi: Decizie SIIJ: Voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 trebuie renumărate