UPDATE. Deputatii Marian Cucșa, Alexandru Băișanu și Grațiela Gavrilescu, precum și senatorul Teodor Meleșcanu, membri ai partidului Forța Națională, vor vota moțiunea de cenzură a PSD + UDMR care va fi depusă în Parlament după angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, potrivit unui anunț al formațiunii.
UPDATE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD, a declarat marţi că este posibil ca social-democraţii să depună moţiunea de cenzură joi, după ce Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
„Dacă mâine (miercuri – n.r.) este asumarea (Guvernului – n.r.), presupun că joi vom depune moţiunea de cenzură, pentru că o avem deja făcută. Veţi vedea la vot dacă sunt voturile necesare”, a spus Ciolacu.
„Vineri va trebui depusă moţiunea de cenzură. Demiterea Guvernului Orban pentru incompetență. E un guvern toxic care trebuie demis de urgență”, a spus Alfred Simonis.
Marcel Ciolacu a spus că demersul nu vizează preluarea guvernării, ci intenția guvernanților de a modifica legea electorală. „Demersul nostru este pentru a apăra un principiu democratic, respectiv să nu modifici legile electorale, foarte importante în orice stat şi în orice colţ al lumii, în ultimele şase luni de desfăşurare a lor. Cu alte cuvinte, nu ai dreptul să modifici regulile în timpul jocului. Chiar dacă se spune că mai sunt patru luni – mai sunt patru luni calendaristice -, în cele patru luni sunt 45 de zile de campanie electorală, o lună de depunere a candidaturilor, de mers la tribunal, validare a lor. Cu alte cuvinte, în joc mai este o lună de zile înainte de începerea tuturor procedurilor. (…) Cred în continuare că moţiunea va trece”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: „Avem textul moţiunii de cenzură, eu cred că va trece”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, susţine că mai sunt necesare doar cinci voturi pentru moţiunea de cenzură, formaţiunea demarând negocieri cu alte grupuri parlamentare şi senatori sau deputaţi neafiliaţi.
Unii parlamentari neafiliaţi ar putea vota moţiunea de cenzură, crede deputatul PSD Valeriu Steriu, purtător de cuvânt al PSD, dar recunoaşte că şansele moţiunii de cenzură sunt mici în acest moment.
”Într-adevăr, matematic nu sunt şanse la acest moment, dar astăzi avem o primă sesiune, cel puţin la Camera Deputaţilor, în care vom mai începe discuţii, negocieri, cu alte grupuri parlamentare”, a declarat Valeriu Steriu, la RFI.
Valeriu Steriu spune că ”sunt în clipa de faţă alături de PSD doar cei din UDMR, dar celelalte grupuri parlamentare pot să participe, sunt chiar şi deputaţi şi senatori neafiliaţi, care la rândul lor pot veni. Este nevoie matematic de încă cinci voturi şi cu siguranţă se pot identifica aceste cinci voturi”.
Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia în care moţiunea de cenzură depusă de PSD şi UDMR nu va trece, iar primul ministru nu va demisiona, Iohannis spune că „întotdeauna există un plan B”.