”PSD este extrem de îngrijorat de situaţia sanitară din ţară însă un proiect de lege de o asemenea importanţă, care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, nu trebuie şi nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă. Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferenţa între un regim abuziv şi unul democratic”, spun reprezentanţii PSD, într-o postare pe Facebook.
Ei adaugă că este a treia oară când Guvernul PNL ”se comportă total iresponsabil şi trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment”, deşi ”ştiau de mai bine de o lună, de când s-a pronunţat CCR”.
”Iată doar câteva dintre aspectele care trebuie dezbătute cu seriozitate:
– Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, ştiinţifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă ştiinţifică, clară.
– NU este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.
– Ce se întâmplă cu copiii părinţilor izolaţi/carantinaţi. În niciun caz vreun funcţionar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar şi temporară.
– Confiscarea şi distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată DOAR în scopul decontaminării, proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetăţeneşti şi pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!
– Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituţionali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate”, arată PSD.
Potrivit sursei citate, ”nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgenţă, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea. Deputaţii au depus mai multe amendamente, cele mai multe aparţinând PSD, dar şi UDMR şi fostului ministru al Justiţiei, deputatul neafiliat Ana Birchall, sau minorităţilor. Au fost propuse mai multe variante pentru definiţia carantinei şi izolării, iar în ceea ce priveşte tratamentul, este menţionată explicit necesitatea acceptului celui vizat. Senatul este forul decizional pe propunerea legislativă a Executivului.
Senatul urma să dezbată sâmbătă proiectul de lege, însă dezbaterea a fost amânată pentru luni.