PSD ia măsuri pentru a susține financiar agricultorii cu producții afectate masiv de secetă

PSD pregătește măsuri de sprijinire a agriculturii, aflată sub cod roșu din pricina secetei și a temperaturilor care au atins valori extreme nu doar în această perioadă, ci și în lunile precedente. Guvernul Ciolacu a demarat procedurile de despăgubire pentru a urgenta transferul sumelor către cei afectați. Aceste măsuri reconfirmă angajamentul PSD de a susține fermierii români și de a promova agricultura ca un pilon central al dezvoltării economice a țării, concretizat deja în investiții record în acest sector.
Alina Costache
18 iul. 2024, 11:15
PSD ia măsuri pentru a susține financiar agricultorii cu producții afectate masiv de secetă

Ministrul social-democrat al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că fermierii afectați vor primi despăgubiri și au fost demarate deja toate procedurile necesare pentru ca aceștia să intre cât mai rapid în posesia sumelor care le vor permite să reducă din pierderi și să evite insolvența sau falimentul.

”Obligatoriu trebuie să fie plătite calamități către fermieri. Trebuie să luăm măsuri radicale, pentru că este ai treilea an de secetă în România… Fermierii români trebuie să fie ajutați în această perioadă, iar datoria mea ca ministru și a ministrului de finanțe, e să găsim sumele necesare să plătim”, a precizat Florin Barbu.

 

PSD va da despăgubiri de până la 250 euro pe hectar

Ministrul a anunțat că există deja Comitete de Situații de Urgență pentru culturile de toamnă și se instituie altele, similare, pentru cele de primăvară, care vor identifica zonele afectate de vremea extremă.

”Pe culturile de toamnă deja avem Comitetele de situații de urgență. Suprafețele nu sunt foarte mari, vorbim de aproape 100.000 de hectare calamitate pentru culturile de toamnă. Pentru culturile de primăvară sunt zone afectate și vreau să vă spun că din estimările noastre, din deplasările pe teren, cred că până în septembrie gradul de afectare va ajunge undeva la două milioane de hectare atât de porumb, cât și de floarea-soarelui. Aceasta este prima estimare a noastră. Bineînțeles, comitetele de situații de urgență trebuie să întocmească acele procese verbale de despăgubiri”, este evaluarea Ministrului Agriculturii.

Florin Barbu a făcut și o estimare privind cuantumurile pe care le-ar putea primi fermierii ca despăgubiri pentru secetă, în așa fel încât să existe garanția că se vor evita situațiile din anii precedenți, atunci când partidele de dreapta s-au aflat la guvernare, iar despăgubirile au fost plătite cu întârziere sau au fost așteptate în zadar de către agricultori.

”Cred că un cuantum la suprafața totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 și 250 euro pe hectar, ca să fim realiști, să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii. Trebuie să protejăm în primul rând capitalul românesc. Trebuie să protejăm fermierii pentru că foarte mulți fermieri sunt în zonele în care nu sunt sisteme de irigații și al treilea an consecutiv de secetă duce ca orice societate să meargă pe pierderi și bineînțeles, urmează pasul următor de insolvență și faliment. Eu nu-mi doresc ca ministru al agriculturii, cât este mandatul meu, să văd firme care intră în insolvență”, a spus Florin Barbu în emisiunea Agrostrategia de la TVR1.

Citește și: Noi alerte meteo COD ROȘU și galben. ANM anunță caniculă, dar și furtuni. Vremea se schimbă radical

 

Pentru PSD, agricultura este pilon central al dezvoltării economice

PSD a demonstrat un angajament puternic față de dezvoltarea agriculturii în România. La inițiativa Premierului Marcel Ciolacu, în 2024 acest sector a primit un buget record de 4 miliarde de euro, cu 1,3 miliarde mai mult decât anul trecut, fonduri europene si de la stat. În plus, recent, guvernul a alocat încă un miliard de lei pentru subvenții și fermieri.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Citește și: Canicula usucă România și afectează grav agricultura. Ministrul Mediului: Ne confruntăm cu o secetă severă, iar previziunile nu sunt optimiste

 

Politicile PSD fac România principalul exportator de cereale din UE

Prin sprijinul acordat de PSD agriculturii, România a reușit să își consolideze poziția pe piețele internaționale de cereale, demonstrând că investițiile și politicile agricole eficiente pot aduce rezultate semnificative pentru economia națională.

Aceste eforturi au crescut exporturile de cereale românești, în anul comercial încheiat în iunie 2024, cu 21% față de anul comercial 2023, chiar și în contextul unor provocări economice globale. Astfel, potrivit datelor statistice europene, în anul comercial 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024, România a exportat 10.685.818,9 tone de cereale pe piețele terțe, față de cele 8.540.075,8 tone exportate în anul precedent. Mai mult, România este lider în Uniunea Europeană la exportul de grâu dur, utilizat preponderent pentru fabricarea pastelor făinoase, dar și la porumb.

 

 

 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'