„România urmează să preia preşedinţia Consiliului UE cu o situaţie nefericită de blocaj la două ministere importante. Îi cerem Preşedintelui să lase deoparte vendetele politice şi să deblocheze această situaţie care afectează profund imaginea României la nivel european”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a partidului.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că preşedintele i-a comunicat, fără nicio explicaţie, că nu va da curs propunerilor pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, în opinia ei dând dovadă că doreşte blocarea activităţii Guvernului.
Guvernul a transmis preşedintelui revocarea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, însă în 20 noiembrie preşedinte Iohannis a refuzat revocarea titularilor de la cele două ministere – Lucian Şova şi Paul Stănescu – respingând implicit şi numirile Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer.
În 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Ulterior, Şova şi Stănescu şi-au depus demisiile, dar nici de această dată gestul lor nu s-a concretizat în decrete de revocare.
În 5 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că încă nu a finalizat analiza privind remanierile, iar despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective, preşedintele a replicat: ”Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.
În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale în legătură cu numirea miniştrilor, CCR constatând în 19 decembrie existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Preşedinte pe acest subiect.
Preşedintele urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru de la Transporturi şi Dezvoltare, a decis Curtea.