Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a avut miercuri prima reacţie după prezentarea raportului MCV, afirmând că acesta are „iz politic” şi dublu standard. El a afirmat, referindu-se la recomandările din document, că recomandările nu sunt obligatorii, ci doar standardele.
Întrebat despre intenţia PSD de a ataca raportul MCV la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Tudorel Toader a spus că nu a vorbit nimeni cu el despre „posibilitatea contestării”.
„Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestării, deși la un post public am înțeles că s-a spus că am refuzat. Când vor vorbi cu mine, voi răspunde. Întâi să vedem dacă, să vedem motivele și dacă voi fi eu ministrul Justiției la momentul acela, vom vedea.
Este necesară o evaluare serioasă a necesității impunerii MCV și a obiectivelor pe care acest MCV le urmărește, să vedem dacă deciziile MCV de astăzi rămân în limitele deciziei de la data impunerii. Dacă nu sunt valabile, comisia trebuia să emită o nouă decizie”, a declarat Tudorel Toader.
Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat, marţi, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate.
Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV publicat marţi, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO), suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.
Iată care sunt cele OPT recomandări supşlimentare pentru remedierea situației din România:
„Legile justiției
Numiri/revocări în cadrul sistemului judiciar
Codul penal și Codul de procedură penală
Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situația și va efectua o evaluare a acesteia înainte de încheierea mandatului actualei Comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a repune procesul de reformă pe calea cea bună și pentru a reintra pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se menționa în raportul din ianuarie 2017″, este concluzia prezentată în raportul MCV pentru România.
RAPORTUL MCV PENTRU ROMÂNIA, NOIEMBRIE 2018, POATE FI CITIT AICI