PSD, PNL și UDMR au făcut, miercuri, încă un pas important pentru susținerea lui Crin Antonescu la prezidențiale. Cele trei partide aflate la guvernare au semnat protocolul pentru constituirea alianţei electorale “România înainte”, obiectivul principal al acestei alianțe fiind participarea la prezidențialele din mai cu candidatul comun Crin Antonescu.
“România înainte” va fi înregistrată la BEC imediat după ce va fi validată componenţa acestuia. Alianţa este susţinută şi de grupul Minorităţilor Naţionale din Parlamentul României.
Pe de altă parte, toate partidele din alianţa electorală au început deja strângerea de semnături pentru candidatura lui Crin Antonescu, au anunţat reprezentanții coaliţiei, citați de news.ro.
Protocolul privind constituirea alianței are zece articole. La articolul dedicat obiectivelor, sunt menționate următoatele:
În privința bugetului campaniei electorale, se menționează că acesta ”se constituie din contribuţii ale candidatului comun, precum şi din contribuţii ale formaţiunilor politice componente ale Alianţei, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.
Iată, mai jos, conținutul complet al protocolului.
PROTOCOL
Articolul 1
Se constituie la nivel naţional Alianţa Electorală formată din Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Uniunea Democrată Maghiară din România numită în continuare Alianţa, pentru participarea la scrutinul organizat în 4 mai 2025 pentru alegerea Preşedintelui României.
Alianţa este reprezentată legal, astfel: din partea Partidului Social Democrat de către Ion-Marcel Ciolacu, în calitate de preşedinte, din partea Partidului Naţional Liberal de către Marian-Cătălin Predoiu, în calitate de preşedinte interimar, şi din partea Uniunii Democrate Maghiară din România de către Kelemen Hunor, în calitate de preşedinte.
Articolul 2
(1) Denumirea integrală a Alianţei este ”Alianţa Electorală România Înainte”, iar denumirea prescurtată este ”A.Ro”,
(2) Sediul alianţei este în Bucureşti, Şos. Kiseleff nr. 57, Sector 1.
Articolul 3
Semnul electoral al Alianţei este reprezentat de un ansamblu simbolic încadrat într-un pătrat care reprezintă:
în partea stângă, grafica a trei boboci de trandafir ce au la baza tulpinilor înscrisă denumirea PSD;
în partea dreaptă, un ansamblu simbolic compus din: un patrulater în care este inserată Săgeată înclinată la un unghi de 45°, cu vârful îndreptat spre colţul superior drept al patrulaterului, înconjurată de doisprezece stele, sub care este înscrisă denumirea PNL;
în mijloc, un ansamblu simbolic compus din: lalea stilizată şi abrevierile denumirii Uniunii Democrate Maghiare din România în limba română (UDMR), respectiv în limba maghiară (RMDSZ), cuprinse într-un cadru dreptunghiular.
Reprezentarea grafică, alb-negru a semnului electoral al Alianţei este parte integrantă a prezentului Protocol, conform Anexa nr. 1.
Articolul 4
Candidatul Alianţei la funcţia de Preşedinte al României este domnul George Crin Laurenţiu Antonescu.
Articolul 5
Deciziile Alianţei sunt obligatorii pentru toţi membrii şi organizaţiile/filialele formaţiunilor politice componente.
Eventualele contradicţii dintre cele trei formaţiuni politice se supun atenţiei, pentru soluţionare, conducerilor partidelor componente.
Articolul 6
Obiectivele Alianţei sunt:
Participarea împreună, în cadrul Alianţei, la scrutinul organizat în 4 mai 2025 pentru alegerea Preşedintelui României, inclusiv în eventualitatea organizării turului II al scrutinului.
Coordonarea activităţii formaţiunilor politice componente pentru câştigarea alegerilor pentru Preşedintele României.
Respingerea radicalismului violent şi a extremismului în toate formele sale, prin asigurarea unei forţe politice puternice care să reafirme ataşamentul profund faţă de principiile şi valorile comune promovate de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO.
Asigurarea stabilităţii şi echilibrului politic intern, promovând valorile şi principiile pro-europene şi euro-atlantice raportat la provocările actuale.
Articolul 7
Conducerea Alianţei este asigurată de cei trei preşedinţi, ai PSD, PNL şi UDMR.
Preşedinţii formaţiunilor politice componente ale Alianţei coordonează întreaga activitate a acesteia.
Conducerile naţionale ale celor trei formaţiuni politice hotărăsc asupra:
aprobării strategiei şi a calendarului comun de acţiune al Alianţei pentru campania electorală.
medierii conflictelor dintre structurile judeţene ale formaţiunilor politice componente ale Alianţei.
oricăror situaţii legate de executarea prevederilor protocolului şi funcţionarea Alianţei.
Articolul 8
Alianţa electorală are susţinerea Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor, reprezentat de către domnul Varujan Pambuccian, conform prevederilor Acordului politic semnat între PSD, PNL, UDMR şi GPMN în data de 23.12.2024.
Articolul 9
Echipa centrală de campanie este condusă de Coordonatorii naţionali, desemnaţi de către fiecare formaţiune politică în parte.
Coordonatorii vor întocmi, cu acordul conducerii formaţiunilor politice componente ale Alianţei, programul politic şi strategia politică, respectiv calendarul comun de campanie al Alianţei.
Formaţiunile politice componente ale Alianţei vor întreprinde toate demersurile necesare pentru implicarea membrilor acestora în campania electorală, conform strategiei prezentate de Echipa centrală de campanie.
Articolul 10
Bugetul campaniei electorale la nivel naţional se constituie din contribuţii ale candidatului comun, precum şi din contribuţii ale formaţiunilor politice componente ale Alianţei, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Formaţiunile politice componente ale Alianţei vor avea propriile conturi bancare de campanie electorală.
Fiecare formaţiune politică îşi desemnează propriul mandatar financiar, în baza prevederilor statutare.
Mandatarul financiar coordonator al Alianţei este desemnat prin Hotărâre a Consiliului Politic Naţional al PSD, prin Decizie a Biroului Politic Naţional al PNL şi prin Preşedintele UDMR.
Crin Antonescu: Punctul 8 de la Timişoara nu a fost aplicat, dar nu e prea târziu să facem curăţenie în politica românească. Să scăpăm de pionii serviciilor, de oamenii de paie ai unora şi altora. Să facem lumină în cum este condusă România
Candidatul comun al coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu, declară, după vizita la Timişoara, că punctul 8 de la Timişoara nu a fost aplicat, dar nu e prea târziu să facem curăţenie în politica românească, să scăpăm de pionii serviciilor, de oamenii de paie ai unora şi altora şi să facem lumină în cum este condusă România şi cine vrea să o întoarcă de pe drumul pe care a apucat-o acum 35 de ani.
”Unde am fi ajuns dacă am fi avut punctul 8 de la Timişoara? Am mai fi vorbit despre înţelepciunea rusească, am mai fi avut candidaţi cu burse în Occident pe vremea comunismului, suspect susţinut de rezervişti protocronişti? Nu cred. Am fi vorbit despre programe, despre proiecte de ţară, despre educaţie, inteligenţă artificială, medicină, viitor. Nu despre cai, plug şi conducte de apă cu China”, spune Crin Antonescu într-o postare.
El arată că ”punctul 8 de la Timişoara nu a fost aplicat, dar nu e prea târziu să facem curăţenie în politica românească”.
”Să scăpăm de pionii serviciilor, de oamenii de paie ai unora şi altora. Să facem lumină în cum este condusă România şi cine vrea să o întoarcă de pe drumul pe care a apucat-o acum 35 de ani”, subliniază candidatul alianţei PSD-PNL-UDMR la prezidenţiale.
”Am venit în Timişoara, primul oraş luminat electric din Europa, primul oraş luminat cu libertate din România. Orasul de la care am învăţat că niciodată nu trebuie să te uiţi înapoi ci să mergi mereu înainte. Mulţumesc, Alfred Simonis si Marilen Gabriel Pirtea, pentru invitaţie!”, mai scrie Antonescu.