PSD pregătește finalizarea procesului de adoptare a salariului minim european

Adoptarea salariului minim european va reflecta avansul economiei prin creșterea nivelului de trai pentru toți românii, în special va contribui la reducerea decalajelor sociale prin majorarea salariilor mici și medii. Acest obiectiv asumat de PSD este în plin proces de implementare, demarat prin majorarea Guvernului Ciolacu, de la 1 iulie, a salariul minim la 3.700 de lei, dar și previzionările de creștere la peste 4.000 de lei de la 1 ianuarie 2025.
Alina Costache
06 aug. 2024, 14:15
PSD pregătește finalizarea procesului de adoptare a salariului minim european

Valoarea de 3.700 de lei implementată începând cu 1 iulie 2024 continuă seria de creșteri succesive ale salariului minim brut pe economie, începută după pandemie. Dacă în 2022, salariul minim brut în România era de 2.350, guvernarea PSD a urmărit majorarea acestuia în mai multe etape. Începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.300, iar de la 1 iulie, la inițiativa Premierului Marcel Ciolacu acesta s-a majorat cu alți 400 de lei, până la 3.700 lei.

Astfel, dacă ne raportăm la anul 2022, avansul este de 60%. Cu o valoare de 743 de euro, România a întrecut Letonia, Ungaria şi Bulgaria în topul ţărilor membre UE după salariul minim pe economie, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. Bulgaria are un salariu minim brut de 477 de euro, Ungaria de 675 de euro pe lună, iar Letonia plăteşte un salariu minim de 700 de euro.

Salariul minim european și reducerea impozitării muncii, priorități ale PSD

Prin introducerea unui salariu minim european, Parlamentul European și Consiliul au căutat să se asigure că toți europenii, indiferent de statul membru în care trăiesc, beneficiază de venituri care să le asigure un trai decent.

Prin implementarea salariului minim european raportat la salariul mediu veniturile mici vor crește la un nivel adecvat situației economice din România. Este un beneficiu important pentru cei care își încep activitatea profesională, dar și pentru cei care activează în mediul privat, acolo unde ponderea celor care încasează salariul minim reprezintă o treime din total.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a stabilit că valoarea salariului minim brut pe economie nu poate să fie mai mică de 50% din valoarea salariului mediu brut la nivel național. Proiectul de lege a fost votat în Executiv pe 21 iunie 2024.

În forma adoptată de Guvern, se vorbește de un nivel orientativ cuprins între 50% și 52%. Totodată, un angajat va putea fi plătit cu salariul minim pe economie timp de cel mult 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor angajaților, indiferent dacă aceștia lucrează pe bază de contract de muncă obișnuit, contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă sau de raport de serviciu. De asemenea, proiectul de lege prevede stabilirea salariului minim brut prin negocieri colective, cu obiectivul ca rata de acoperire a acestora la nivel național să atingă aproximativ 80%.

De asemenea, Guvernul condus de Marcel Ciolacu lucrează la o nouă reformă fiscală care va permite ca avansul economiei să se simtă în buzunarele românilor, pe termen lung, prin reducerea impozitării muncii.

”Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, este necesară. Și aici încadrăm aproape o treime dintre români, astfe că trebuie să intervenim. Printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe legea salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică. Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie şi să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajaţi în economie acum cu salariul minim, să am două treimi. (…)V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Prin implementarea salariului mimim european, efectele pozitive din economie se vor reflecta şi în veniturile salariale ale tuturor cetăţenilor

Prin implementarea salariului minim european folosindu-se drept reper salariul mediu, va fi atins și un alt obiectiv al PSD și al Executivului Ciolacu, respectiv ca orice efect pozitiv din economie să se reflecte şi în veniturile salariale ale tuturor cetăţenilor. În plus, acest principiu va permite și stoparea măririi decalajelor față de cei cu venituri mari, pentru că orice creștere a salariilor acestora va antrena una similară a valorii medii și, ca urmare, un nou prag, superior, pentru minimul pe economie.

Datele Eurostat arată că economia României a crescut peste media europeană în primul trimestru al acestui an. Acest avans a fost confirmat și de un raport al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, care confirmă creșterea spectaculoasă a României sub guvernarea PSD în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) și paritatea puterii de cumpărare, efect direct al investițiilor publice masive în economie și infrastructură asumate de Premierul Marcel Ciolacu pentru a transforma țara într-o forță economică și logistică regională.

Potrivit datelor CIA, în clasamentului mondial în ceea ce privește PIB-ul real (paritatea puterii de cumpărare) România este devansată doar de 6 țări din Uniunea Europeană, mai exact Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia și Olanda. Avansul puternic al economiei este confirmat și de poziția 34 ocupată la nivel global.

 

 

 

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în maioneza de casă pentru a-i da cel mai bun gust. Un simplu ingredient îi dă o savoare de care nu te mai saturi
Capital.ro
Mașinile au interzis. Măsura intră în vigoare de mâine, 7 August
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
În atenția tuturor românilor care au cont la bancă! Ce trebuie să facă aceștia în 2024
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Nuntă mare în lumea interlopă, peste 200 de invitați periculoși. Ghenosu, nășit de Dan Bursuc
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Oana Niculescu Mizil, transformată TOTAL de când e o femeie singură! A rupt plaja-n două când s-a ridicat de pe şezlong
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Când vor intra pensiile recalculate pe card! Data la care se livrează pensiile în luna septembrie
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Ce nu ai voie să pui pe scara blocului
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
A fost prins Diavolul, cel mai căutat fugar! Lucra ca polițist când a comis teribila crimă
substantial.ro
Hiroshima marchează 79 de ani de la bomba atomică cu apeluri globale pentru dezarmare nucleară
MediaFlux
PENSIONARII care vor pierde BANI de la 1 septembrie LA RECALCULARE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!