PSD pregăteşte scăderea cu 5% a impozitului pe veniturile brute de până în 5.700 de lei. Cât ar urma să câştige în plus angajaţii

PSD intenționează să propună o reducere a taxării cu 5 puncte procentuale pentru salariile mici și medii, vizând angajații cu venituri de până la 5.700 de lei brut. Această măsură ar putea crește semnificativ veniturile nete ale angajaților, care ar putea rămâne cu până la 200 de lei în plus în fiecare lună. Propunerea vizează nu doar îmbunătățirea puterii de cumpărare a salariaților, ci și stimularea pieței muncii și creșterea competitivității companiilor din România.
Filip Stan
04 oct. 2024, 17:08
PSD pregăteşte scăderea cu 5% a impozitului pe veniturile brute de până în 5.700 de lei. Cât ar urma să câştige în plus angajaţii

Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, a explicat că deducerea fiscală nu se va mai aplica doar pe impozitul pe venit, ci și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate. Această extindere a măsurii va avea un impact direct asupra mai multor categorii de angajați, în special tinerii, părinții și persoanele de peste 50 de ani care sunt încă active în câmpul muncii.

„Noutatea la această abordare este că deducerea nu se mai aplică doar pe impozitul pe venit, ci și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate. Avem trei categorii de salariați care intră deja în zona aceasta de deduceri: tinerii, salariații care au copii și persoanele angajate care au peste 50 de ani. Noutatea este că venim cu această deducere și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate”, a declarat ministrul.

Câciu a oferit și exemple concrete de cum această măsură se va reflecta în buzunarele angajaților. De exemplu, un lucrător cu salariul minim și un copil în întreținere va beneficia de 200 de lei net în plus pe lună, ceea ce reprezintă un câștig anual de 2.400 de lei. În schimb, un angajat fără copii, dar care primește salariul minim, va câștiga aproximativ 185 de lei în plus pe lună, adică 2.220 de lei pe an. Pentru salarii mai mari, de exemplu un venit brut de 4.500 de lei, fără copii în întreținere, beneficiul va fi de 144 de lei pe lună, respectiv 1.728 de lei anual.

Ministrul a explicat că această reducere a fiscalității este ușor de implementat printr-o grilă de deduceri care va fi integrată în Codul Fiscal, la articolul 77.

„Este o grilă de deduceri, se schimbă articolul 77 din Codul Fiscal. Este un algoritm, o matrice care se aplică rapid de către orice contabil atunci când întocmește statul de plată. Nu este o procedură greoaie, singura condiție fiind cum te încadrezi. Nu ai copii ai o anumită grilă, dacă ai un copil în întreținere ai o altă abordare, dar toată lumea va beneficia de aceste reduceri. Toată lumea cu salarii brute până la 5.700 lei”, a afirmat Adrian Câciu.

Citeşte şi: Mai mulți bani pentru peste 3.5 milioane de angajați din România. PSD propune schimbarea modului de taxare pentru anumiți angajați

De asemenea, ministrul a anunțat că studenții care își continuă studiile și lucrează în același timp vor fi scutiți de contribuția de asigurări sociale de sănătate, ceea ce va reprezenta un beneficiu suplimentar de 10% pentru aceștia.

Planul este considerat sustenabil din punct de vedere economic, ministrul explicând că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare a angajaților, va exista și o creștere a competitivității companiilor.

„Această reducere de povară fiscală se duce într-un plus de competitivitate la companii. Când companiile au o competitivitate mai mare, produc mai multă valoare adăugată brută și atunci și economia merge mai bine”, a adăugat Câciu.

El a subliniat că acest efect ar putea compensa pierderile bugetare cauzate de reducerea taxelor.

Conform ministrului, PSD nu intenționează să crească taxele pentru salariile mari, de peste 10.000 de lei net, în ciuda unor propuneri venite din partea sindicatelor.

Citeşte şi: Motivul pentru care aproape un milion de români au avut salariul mărit cu 10 lei. Soluţia găsită de antreprenori pentru a „fenta” legea