„E o discuţie permanentă şi e clar că în sistemul de sănătate trebuie bani noi şi mai trebuie ceva ca să putem să continuăm aceste proiecte şi să le şi finalizăm: trebuie o bugetare multianuală. Fie că discutăm despre investiţii, fie că discutăm despre programe de sănătate, avem nevoie de o finanţare multianuală a sănătăţii fiindcă nu poţi face politici de sănătate în absenţa unei gândiri măcar pe termen mediu în ceea ce priveşte aceste finanţări. Ne dorim să putem să finalizăm proiectele majore de investiţii în acest interval 2025-2028 şi sunt premise foarte serioase pentru realizarea acestui lucru”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Investițiile majore la care se lucrează sunt cele trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova, în valoare de 10 miliarde de lei și care au termen de finalizare 2028, dar și trei centre de mari arși de la Timișoara, Târgu Mureș și București, în valoare de 1 miliard de lei și care ar putea fi finalizate în 2025-2026.
„Sunt convins că cel puţin unu dintre cele trei centre va fi gata anul viitor, iar la începutul anului 2026, cel mai târziu, cel de la Târgu Mureş şi de la Bucureşti, o politică pe care o considerăm responsabilă, în condiţiile în care există un traumatism, dacă vreţi, la nivel societal în ceea ce priveşte această patologie. Oricum, se dublează, cel puţin, capacitatea existentă în momentul de faţă la nivelul României pentru tratarea marilor arşi în condiţii de siguranţă şi cu personal calificat”, a mai spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății spune că „este rândul medicinei ambulatorii de specialitate să beneficieze de o finanţare care să încurajeze dezvoltarea acestor servicii în toată ţara”.
Programul de guvernare al PSD include proiecte în valoare de 950 de milioane de lei pentru modernizarea şi extinderea a 69 de ambulatorii de specialitate publice, dar și investiții noi în spitale printr-un împrumut de la BEI de 12 miliarde de lei.
În 2027 România va avea primul Centru de excelență pentru diagnosticarea și tratamentul cu protonoterapie la București, un proiect de 600 milioane de lei, despre care Rafila spune că va fi finalizat „cu siguranţă în acest ciclu electoral”. Potrivit programului de guvernare, acesta ar trebuie să fie finalizat în 2027.
O altă prioritate a PSD este dezvoltarea se servicii paliative inter-spitalicești. Aici, ministrul Rafila spune că se dorește creşterea la 4000 la numărului de paturi pentru îngrijiri paliative.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
CMF 31240010
Articol susținut de PSD