„Domnul Orban, în continuare este în campanie electorală, chiar dacă este demis și minte. Mai mult. PSD, la fel cum a dovedit și când am făcut sesiune extraordinară la solicitarea Președintelui României, am fost pro votul de trei zile pentru cei din Diaspora și vom fi la fel. Vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD, partea din OUG, tot ceea ce privește Diaspora, îl vom înainta Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat înainte de CEx al PSD dacă social democraţii vor respinge ordonanţa de urgenţă privind anticipatele la Camera Deputaţilor, liderul interimar al PSD a răspuns: „Categoric”.
Cât despre păstrarea în proiect a prevederii prin care diaspora să voteze timp de trei zile, însă să nu fie crescut numărul de parlamentari pentru românii din străinătate, Ciolacu a replicat: „În cazul în care ne încadrăm în cele șase luni constituționale și recomandarea Comisiei de la Veneția pentru modificarea alegerilor. Cu alte cuvinte, dacă sunt alegeri la termen, cum eu cred că vor fi alegeri la termen, va fi preluată în integralitate dispoziția din ordonanță”.
Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Potrivit Hotnews, ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 4 februarie, fără avizele Consiliului Legislativ, şi a fost transmisă cu întârziere la Monitorul Oficial.
Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.
În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.
Contestată de PSD şi de UDMR, ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a intrat în procedură accelerată în Parlament. Actul adoptat în 4 februarie a fost publicat în Monitorul Oficial, după 10 zile de la adoptare în ședința de Guvern, pe 14 februarie, după ce mai întâi a ajuns la Senat.
Ludovic Orban a declarat, după votul din Senat, că liberalii vor să sesizeze CCR în cazul în care ordonanța va fi respinsă și de deputați. El a spus că cei care se opun actului normativ vor, de fapt, să tragă de timp și nu vor ca alegerile să se desfășoare în condiții bune.