Europarlamentarul PSD Dragoş Benea a criticat modul în care liberalii au gestionat primele patru valuri ale pandemiei, care a dus la neîncrederea în vaccinare.
”Eu cred că trebuie să analizăm cum am gestionat valul unu, valul doi şi valul trei, şi să acţionăm ca atare. Nu ne-am pregătit pentru valul 4. Astăzi ne bucurăm de o scădere, dar trebuie să ne pregătim de valul 5. Nu ar trebui să ezităm în primul rând să aprobăm certificatul verde digital sau cum vrea ministrul Sănătăţii să îi spună, certificatului covid. Important este ca Parlamentul să îşi asume acest act normativ, iar guvernanţii trebuie să fugă de ideea electorală şi să îşi asume responsabilitatea de a garanta sănătatea oamenilor, pentru că certificatul verde digital ne dă protecţia necesată”, a spus Falcă pentru Profit.ro.
În replică, europarlamentarul PSD Dragoş Benea a afirmat că Parlamentul sau mai precis Camera Deputaţilor este într-o situaţie ingrată, în România, având în vedere ce s-a întâmpat, şi anume faptul că toate cele 4 valuri ale pandemiei au fost foarte prost gestionate. În plus, el a atacat dur guvernarea PNL-USR, despre care a spus că a dus România ”la fundul prăpastiei”.
”Ne amintim de fatidica zi de 15 mai când a fost anunţată victoria împotriva pandemiei şi atunci am omorât campania de vaccinare, ne amintim de poza cu domnul Orban fumând în birou, cifrele falsificate în 2020, cu infectări şi cu decese, pentru că veneau alegeri parlamentare, ba chiar şi anticipate. Apoi am avut congrese la PNL şi USR. Nu putem discuta, să avem o dezbatere rezonabilă în Parlament, pentru că încrederea populaţiei a scăzut de la o lună la lună”, a spus europarlamentarul PSD.
”România este într-o situaţie gravă pentru că doi ani am făcut totul pe de-a-ndoaselea”, a mai spus Dragoş Benea, precizând că el personal, în Parlamentul European, a aderat la ideea este un scut în lupta cu coronavirusul, dar în privinţa dreptului la muncă, se desparte de cei care impun acest lucru.
Despre cum vor vota social-democraţii în Camera Deputaţilor, Benea a arătat că nu poate anticipa, dar este absolut convins că mulţi vor vota după conştiinţă şi nu vor susţine o obligativitate a vaccinării, prin certificatului verde.
”Nu îmi plac oamenii care vorbesc o limbă la Bucureşti şi alta la Bruxelles”, a replicat Gheorghe Falcă, amintind că certificatul digital a fost votat în unanimitate de europarlamentarii PNL, USR şi cu câteva excepţii şi de cei de la PSD.
”În ţară, PSD era în Opoziţie şi nu a dorit să aibă aceeaşi opinie. La Bruxelles au spus că este foarte bine să avem acest certificat, şi în ţară au avut alt limbaj. O să vedeţi că până în Crăciun vom avea certificat verde, indiferent cum îi vom spune, populismul acesta pentru mine nu ţine”, a afirmat Falcă.
Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că are responsabilitatea de a gestiona valul cinci al pandemiei. „Astăzi PSD e la guvernare. Are o responsabilitate enormă în pregătirea valului 5. Eu zic că prin faptul că nu au votat certifcatul verde e o responsabilitate foarte mare. Azi nu mai e de joacă. Au MS și trebuie să gestioneze. PSD are șansa să gestioneze valul cinci.
Certificatul verde e o soluție pentru a menține economia deschisă. În vară păream din altă lume. Evident că atunci când mă uit în urmă puteam să facem lucruri mai bine. Așa arătau cifrele și datee atunci”, a spus Cîțu, la Digi24.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), susține că nu trebuie introdus un tip de Certificat Covid care să forțeze, indirect, oamenii să se vaccineze. Rafila consideră că autoritățile ar trebui să fie deschise în discuția cu populația și ”nu trebuie să fim ipocriți”.
Dragoş Benea (PSD): Eu sunt un pesimist că această coaliţie va funcţiona până la sfârşit
Europarlamentarul PSD Dragoş Benea a declarat, joi, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că este pesimist că această coaliţie PNL-PSD va funcţiona până la sfârşit şi a punctat că, prin decizia de a intra la guvernare în acest moment, PSD şi-a pus sub semnul întrebării poziţia de favorit numărul unu la alegerile din 2024, aşa cum era creditat de toţi analiştii politici.
”Eu sunt un pesimist că această coaliţie va funcţiona până la sfârşit. PSD, PNL şi UDMR vor avea mai multe teste decât se aşteaptă, în care se va testa eficienţa acestei coaliţii a coabitării, pentru că se încearcă o coabitare pentru a trece această iarnă dificilă şi să ieşim din acest fund de prăpastie unde ne-a adus guvernarea liberală”, a spus Benea despre şansele coaliţiei PNL-PSD. El a adăugat că se va vedea ce se va alege de această opţiune a PSD de a răspunde acestei aşteptări a electoratului PSD şi a unei bune părţi a societăţii. ”Este clar că PSD îşi pune sub semnul întrebării poziţia de favorit numărul unu la alegerile din 2024, pentru că toţi analiştii politici creditau PSD ca principal favorit”, a spus el. Întrebat dacă PSD a greşit când a intrat la guvernare, europarlamentarul PSD a răspuns: ”Cam asta spun, sunt şi pesimist, pentru că şi-a pus la bătaie rolul de favorit numărul unu, ceea ce mai rar în politică!. Dragoş Benea a ţinut să precizeze că ”PNRR este un test de încercare, pentru că este scris de Cristian Ghinea” şi ”a fost dictat de alegerile din PNL şi USR, pentru că multe proiecte s-au dus în zonele dezvoltate, în Ardeal, ceea ce va accentua diferenţele de dezvoltare dintre regiuni. ”Mi-aş fi dorit ca PSD să se consolideze şi să se pregătească pentru 2024, astfel încât acest moment 2024 să nu ne găsească nepregătiţi”, a mai afirmat Benea.
Kelemen Hunor: În ceea ce priveşte bisericile, nu există intenţia de a introduce certificatul verde / Vaccinarea obligatorie în sensul că e musai, este imposibil / Unde crede vicepremierul UDMR că e nevoie de certificat verde
Vicepremierul UDMR Kelemen Hunor anunţă, joi seară, că nu se ia în calcul introducerea certificatului verde pentru participarea la slujbele de la biserică, iar în ceea ce priveşte certificatul verde profesional discuţiile continuă în coaliţie. ”Când pui în pericol sănătatea celuilalt, atunci nu mai eşti liber”, afirmă Kelemen Hunor, precizând, însă, că ”vaccinarea obligatorie în sensul că e musai, este imposibil”. Kelemen Hunor afirmă, însă, că e necesară vaccinarea în domenii unde se intră zilnic în contact cu multe persoane, mai ales cu categorii vulnerabile.
”În coaliţie există discuţie în continuare cum să arate legea (referitoare la certificatul verde profesional – n.r.). Până când nu finalizăm toate dezbaterile nu vreau să vin cu o soluţie. În ceea ce priveşte bisericile, nu există intenţia de a introduce certificatul verde, nici la farmacie, nici la alimentara nu trebuie să prezinţi certificatul verde. Trebuie să pui mască să respecţi celelalte verde. Nu există o astfel de intenţie, categoric nu”, a declarat, joi seară, la Antena 3, Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia este normal ca testele să fie plătite de angajaţii care refuză vaccinarea.
”Când statul îţi dă vaccinul pe gratis, dacă te îmbolnăveşti te tratează în spital (…), când nu vrei să te vaccinezi, că asta este decizia ta, libertatea ta (…) atunci să plăteşti testul după cele 38-40 de zile, perioada în care poţi avea schema completă (…) Libertatea ta până unde se duce. Când pui în pericol sănătatea celuilalt, atunci nu mai eşti liber, libertatea nu este absolută. E nevoie şi de responsabilitate”, a mai declarat vicepremierul.
Întrebat dacă susţine sau nu vaccinarea obligatorie, Kelemen Hunor a afirmat: ”Vaccinarea obligatorie în sensul că e musai, este imposibil, indiferent ce credem”. Kelemen Hunor s-a declarat de acord cu vaccinarea obligatorie şi cu introducerea certificatului verde în Sănătate, Învăţământ, Administraţie. ”În acele zone unde în fiecare zi personalul se întâlneşte cu mulţi cetăţeni, copii (…) acolo, da, sunt de acord, dar mai important este să aduci argumente, că vaccinul nu te omoară, vaccinul te salvează”, a mai declarat Kelemen Hunor. Legea care introduce certificatul verde profesional este în Camera Deputaţilor, după ce a fost respinsă de Senat.