PSD si premierul Ciolacu nu renunță la plafonarea adaosului la produse românești și pun presiune pe Consiliul Concurenței

Social democrații susțin intervenția statului pentru combaterea abuzurilor împotriva producătorilor autohtoni.
Filip Stan
23 iul. 2024, 17:56
PSD si premierul Ciolacu nu renunță la plafonarea adaosului la produse românești și pun presiune pe Consiliul Concurenței

Numărul cazurilor de abuz al marilor retaileri față de producătorii români a crescut în ultima perioadă și a ajuns și pe masa Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Acesta a dispus controale împotriva acestui comportament discriminatoriu și susține introducerea plafonării adaosului comercial la produsele românești, ca măsură de protejare a producătorilor români.

”Anunț public că nu renunțăm la plafonarea adaosurilor pentru toate produsele românești”, a declarant la ultima ședință de Guvern premierul Marcel Ciolacu, după o serie de reacții în cascadă avute de PSD împotriva abuzurilor față de producătorii români.

Social democrații susțin intervenția statului pentru combaterea abuzurilor împotriva producătorilor autohtoni. Premierul Ciolacu pune presiune pe Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și direcția Antifrauda a ANAF să controleze marii retailer în privința acestor abuzuri.

PSD ia o măsură vitală de susținere a agricultorilor români pentru care s-a luptat luni întregi cu Comisia Europeană

În plus, Guvernul Ciolacu urmărește introducerea unei noi măsuri pentru plafonarea adaosului comercial la produsele românești, asta după ce limitarea prețurilor la o listă de produse alimentare a dat rezultate pozitive în economie, în ultimul an.

”Scăderea pentru a patra lună consecutivă a inflației e confirmarea că acest guvern e pe traseul corect. Sunt convins că prețurile vor scădea în continuare. Sunt convins măsurile de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv la adaosurile comerciale la alimentele de bază, vor continua să producă efectele dorite”, a mai spus premierul.

Marii retaileri Cash&Carry vs. micii comercianți români

Cel mai recent abuz este cel al marilor retaileri de tip Cash&Carry asupra micilor comercianți autohtoni. Aceștia acuză întârzierea facturilor în SPV, lucru care duce la amânarea înregistrării mărfurilor, deci și vânzarea lor. În cazul multor produse, precum cele din carne, acestea expiră.

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) a făcut publice aceste situații.

„Omul nu a mai primit factura, ci un aviz. A zis: «Domnule, mie îmi trebuie factura». Pe aviz nu avea prețurile de achiziție. Avea 50 de produse, dar nu avea prețul de achiziție, ci numai cantități. S-a dus la biroul de informații și i-au zis: «O să-ți vină în e-factura, nicio problemă». S-a dus acasă cu produse proaspete precum carne, cârnați etc., a căutat pe site (în SPV la MF-ANAF n.r.) și nu a găsit factura aferentă avizului respectiv (…) Le-a spus celor de la Cash&Carry: «Eu ce fac? Am termen de garanție la carne de 3-4 zile. Eu nu pot să o vând pentru că nu știu prețul de achiziție. Nu am făcut poză cu telefonul la raft și oricum nu pot să vând pentru că nu am acte de intrare» ”, a declarat Feliciu Paraschiv, povestind întâmplarea unui mic comerciant român.

Abuzul delistărilor, condamnat de PSD

Scandalul practicilor neloiale ale marilor retaileri a scos la iveală, numai in ultimele luni, 3 delistări abuzive de răsunet au avut loc: Magiunului de Topoloveni, scos de la raft de Metro, înghețata Creamola din Teleorman, delistată de Carrefour si Prăvălia D Art, specializată în producția de deserturi, delistată de Profi.

Din cauza cazurilor repetate, semnalate de producătorii români, președintele Comisiei economice din Parlament, senatorul PSD Daniel Zamfir i-a chemat la audieri în cadrul lucrărilor Comisiei pe Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței, dar și pe reprezentanții marilor retaileri de pe piața din România.

Marcel Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar / Va urma o negociere cu Comisia Europeană privind deficitul bugetar al României

„Am solicitat astăzi prezența dumneavoastră pentru că nemulțumirile pe care le-au avut producătorii români sunt legate într-o proporție covârșitoare de felul în care Consiliul Concurenței răspunde solicitărilor, acelor plângeri cu privire la faptul că anumite chestiuni semnalate cu privire la delistarea produselor, cu privire la anumite clauze abuzive, delistări unilaterale”, a declarat în ședință Daniel Zamfir.

Soluția stabilită în urmă cu câteva săptămâni de Consiliul Concurenței, după audierile din Senat, a fost să trimită 300 de solicitări către producătorii de bunuri de larg consum din România pentru a furniza informații despre problemele pe care le întâmpină. Producătorii vor putea răspunde anonimizat, termenul fiind de 30 zile de la trimiterea solicitării.

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI