Paul Stănescu a anunţat, joi, că legea vaccinării obligatorii, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, va intra în dezbatere în procedură de urgenţă. Stănescu spune că parlamentarii PSD consideră că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie.
„Legea vaccinării obligatorii a trecut de Senat este la Camera Deputaţilor la Comisia de Sănătate, deci a fost iniţiată în timpul guvernării PSD şi, din discuţiile pe care le-am avut împreună cu colegii mei, legea vaccinării obligatorii va fi în procedură de urgenţă pentru că suntem într-o anumită situaţie care forţează lucrul ăsta, în momentul în care vorbim de atâtea cazuri de gripă la nivelul ţării noastre şi de asemenea vorbim de virusul gripal care vine din China. Noi credem că este obligatorie vaccinarea şi vom susţine acest proiect de lege în procedură de urgenţă” a afirmat Paul Stănescu joi seară, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti.
La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, întrebat dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie, a declarat: „Principiul în sine (al vaccinării obligatorii – n.r.) este unul corect, pe care îl susţin, o să vedem dacă sunt necesare diverse circumstanţieri, dar principiul de fond este acesta – vaccinarea cred că este un drept la viaţă al copiilor şi asta e dincolo de eventuale considerente pe care le are un părinte sau altul. Ceea ce este deja confirmat şi dovedit medical e cazul să folosim, trebuie să ieşim din logica unor principii de Ev mediu în care ne protejează Sfântul Spirit. E foarte bună şi componenta de credinţă, dar partea medicală trebuie să o folosim acolo unde ea este în momentul de faţă”.
Barna a adăugat că o să verifice stadiul în care se află proiectul de lege privind vaccinarea, un proiect despre care PSD a menţionat că vrea să fie adoptat în sesiunea parlamentară ordinară care începe în februarie. „O să vedem care este stadiul proiectului. E clar că tema s-a activat acum în contextul ştirilor alarmante care vin din Asia. E evident o temă importantă. Vaccinarea este în momentul de faţă soluţia pe care medicina modernă şi civilizată o are pentru a ne proteja de multe dintre afecţiunile majore care există. Este o temă pe care o susţin şi pe care o susţinem. După ce vedem care este stadiul proiectului de lege, vom decide în consecinţă”, a afirmat acesta.
Gripa a provocat în acest sezon 3 decese, în judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Hunedoara, conform datelor făcute publice joi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 81.646, cu 30.6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (117.576) şi cu 11.4% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (73.257).
Citeşte şi: Sindicatele din Învăţământ cer ca personalul din educaţie să beneficieze de vaccinare gratuită