PSD, soluţii pentru combaterea crizei sanitare: Vrem testare extinsă. Singurul vaccin anti Orban e votul

PSD a prezentat prin intermediul unei conferinţe soluţiile pentru combaterea crizei sanitare. Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila şi Sorin Grindenau au vorbit rând pe rând despre proiectele pe care le au social-democraţii.
Mirabela Vasile
26 nov. 2020, 18:14
PSD, soluţii pentru combaterea crizei sanitare: Vrem testare extinsă. Singurul vaccin anti Orban e votul
Marcel Ciolacu:

Despre retragerea din Parlament, cu privire la pensiile speciale:

Nu e un gest de imagini, nimeni de la mine din familie şi nici eu nu vom beneficia de pensie specială. Ştiu regulile Parlamentului. Ar trebui să fim judecaţi şi după ceea ce facem. Acea lege a fost votată de aproape toate partidele din trecut. Nu e nicio activitate la Senat, toată acitvitatea din România este pe Camera Deputaţilor. De ce nu se deblochează de o lună? Pentru că e blocată legea dublării alocaţiilor. Eu mi-aş dori ca banii din pensii să se ducă acolo. Eu nu cred că e un gest de imagine. Mulţi alţi colegi au făcut asta.

PSD se pregăteşte de 4 ani de Opoziţie?

În primul rând, pe zi ce trece din discuţiile cu oamenii, cred din ce în ce mai mult că PSD va fi pe primul loc în alegeri, deci va avea numărul cel mai mare electoral. Ce a zis Iohannis ieri a fost din poziţia de agent a PNL. Eu cred că a fost o strategie de campanie a Preşedintelui să spună că PNL guvernează cu USR. Cred că românii vor vota cu totul şi cu totul altfel decât cum au făcut unii socotelilie, chiar şi prin efortul de a face acum alegeri. Nu cred că ne pregătim Opoziţie. Să vedem cu cine votează românii. Nu vom face negocieri cu PNL şi e exclus ca noi să votăm un Guvern PNL.

În Constituție scrie foarte clar, partidul care are cele mai multe mandate este invitat primul la președinte să facă o propunere de prim-ministru. Pe urmă, prim-ministrul desemnat urmează, în timp de 10 zile, să-și creeze această majoritate, aduceți-vă aminte la domnul Cioloș. Dacă nu reușește să-și creeze majoritatea, duce înapoi mandatul la președinte și președintele dă mandat altor formațiuni. Asta e logica constituțională peste tot în lume. (…) Să vedem cu cine o să voteze românii și care sunt procentele.

Alexandru Rafila: Vrem să fim siguri că oamnii vor veni în condiţii de siguranţă. Trebuie să demontăm ezitările pentru prezenţa la vot. E un drept democratic. Noi sunt interesaţi ca cetăţenii să se ducă să voteze în siguranţă. Prezint câteva măsuri simple. Ar trebui să meargă la primele ore ale dimineţii, pentru a evita aglomeraţia, să poarte o mască nouă de protecţie pe tot parcursul votului, guvernul trebuie să informeze cetăţenii cum să folosească urna mobilă corect. Profesioniştii din PSD vin cu soluţii pentru criza sanitară. Trebuie să oprim transmiterea în comunitate, decesele sunt prea multe, iar lucrul acesta ar trebui să ne îngrijoreze. Testarea extinsă şi accesul facil al contacţilor la teste trebuie făcut rapid.

Despre spitalele regionale:

Spitalele, ca și autostrăzile, au fost totdeauna folosite în campanie electorală, toată lumea făcea spitale. Eu aş vrea să mă tratez la Spitalul Regional Craiova. Domnul Tătaru a declarat că acest spital va fi gata în 2027. Spitalele regionale trebuie să fie flexibile şi să fie pentru populaţia din zonă pe care o deservesc. Fac secţii cu profil chirurgical şi pot să le flexibilizez în funcţie de cereri.

Asta de fapt reflectă o asumare din punct de vedere propagandistic electoral a unei probleme pe care trebuie să o rezolvăm, trebuie să avem spitale regionale, dar trebuie să le facem în așa fel încât să corespundă și nevoilor de servicii de sănătate. Trebuie să facem o mapare și niște spitale flexibile care să răspundă nevoii de servicii de sănătate din regiunea pe care o deservesc. Dacă facem niște spitale standard cu număr de secții, număr de paturi și așa mai departe care nu corespund nevoii de servicii de sănătate, le facem degeaba.

Despre medicamenele compensate:

Despre lista cu medicamente compensate: trebuie sa existe un balance la o lista la medicamente și la medicamentele inovative. In România, 75 la suta dintre resursele alocate merg pentru 25 la suta dintre ele. Prevenția nu exista in momentul de fata. Obiectivele sunt de realizare a unor centre de asistenta comunitară in care sa se regăsească și asistenți comunitari, moașa, asistenți sociali. Medicii de familie au 50 la suta din venituri așa numita capitatie.

Ce ar face Rafila dacă ar ajunge ministrul Sănătăţii:

Mi-aş face o echipă de secretari de stat profesioniști. Trebuie să fie persoane pe care le cunosc. Testarea trebuie extinsă dar nu se poate face nelimitat pentru toată lumea, oriunde. Trebuie făcută acolo unde există cazuri. Să se poată testa contactii, comunitățile sau colectivitățile unde am un număr important de cazuri. Primul pas este legat de înființarea unor centre de recoltare.

Tătaru spune că avem capacitate de 50.000 și noi testăm 35.000. Centre de recoltate, dezvoltarea capacității de testare. Trebuie să am unde să recolteze și unde suna omul că să se testeze. Fie o aplicație informatică și sunt automat programați. Trebuie să fie un concept. Noi am propus acest concept. Testarea periodică a personalului medical. Sunt soluții aplicabile. Tătaru ne-a spus că nu se fac anchete epidemiologice. Centrul de control al bolilor ne spune că Romînia intra într-o perioadă de risc maxim în ce privește Secțiile de ATI.

Lucrurile care trebuie Comunicate Profesioniștilor și publicului trebuie din surse autorizate. Eu trebuie sa știu care sunt vaccinurile recomandate, riscurile acelui vaccin. Exista doar acel grup format dintr-o persoană pentru ca pe ceilalți nu ii știm. Esecul campaniei de HPV, este că s-a ajuns la compromiterea unui vaccin. Este o problemă de siguranță naţională vaccinarea, are dreptate. Exista o opțiune acești anticorpi monoclonali. S-ar putea găsi resurse încât pacienții la risc să fie tratati din primul moment.

Închiderea școlilor, piețelor nu a venit de la specialiști. Abordarea de tip politic a fost o greșeala. Faptul ca noi avem alegeri nu ar fi trebuit sa influențeze gestionarea acești pandemii. Eu ma refer la testele făcute și plătite de statul roman. Nu trebuie sa reducă prețul, sănătatea este gratuită, este finanțată la bugetul de stat. Faptul ca cineva merge in concediu și se testa, dar dacă cineva merge sa se testeze pentru ca nu poate sistemul de sănătate atunci e problema mea.

Sorin Grindeanu: Aş vrea să vă reamintesc o concluzie a acestei echipe, fără a controla criza sanitară e o iluzie să crezi că poţi salva economia sau educaţia. PSD a venit cu un plan clar pentru combaterea pandemiei. Vreau să dau un exemplu pe care îl aplicăm cât se poate de practic, am propus în planul de guvernare, decontarea tuturor materialelor pentru prevenirea pandemiei, inclusiv testarea angajaţilor.

Am fost primul premier votat de Parlament. Am să spun că atunci când am preluat guvernarea, care se presupune că ar fi trebuit să se priceapă la fonduri europene, dau un exemplu, în aceea perioadă autorităţile AM nu erau acreditate. Din ce am înteles de la colegii mei, am lăsat planurile pentru 3 spitale din 8, dar de atunci nu s-a mai făcut niciun pas.

Citeşte şi: PSD aruncă bomba: PNL confirmă în propriul program de guvernare că taxele vor creşte
 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!