UPDATE: PSD amână moţiunea de cenzură, anunţ oficial. ”Domnul prim-ministru Cîțu ar fi trebuit să fie plecat de cel puțin o săptămână din fruntea Guvernului României. Ori prin demisie, ori să i se ceară demisia de către cel care l-a susținut prim-ministru al României, de către cel care și-a dorit această coaliție a pierzătorilor, dl. Klaus Iohannis. Motivele principale sunt explozia prețurilor, gestionarea dezastruoasă a campaniei de vaccinare, dar și faptul că avem un prim-ministru penal condamnat și țepar dovedit, în urma documentelor pe care le-am citit cu toții. S-a ajuns prea departe, am înghețat veniturilor românilor, în privat și public, am înghețat salarii și pensii.
Am decis în unanimitate de voturi că vom depune moțiunea de cenzură când vom avea cele 234 de voturi necesare să treacă această moțiune.” a anunțat Marcel Ciolacu, lider al PSD, în urmă cu puțin timp.
”Am avut o discuție cu economiștii și specialiștii din PSD și mi-au prezentat întreg tabloul financiar în acest moment în România. Eu m-am speriat de ceea ce va urma” a avertizat Marcel Ciolacu.
PSD va depune moţiune de cenzură după Congresul PNL LIVE VIDEO
Președintele PSD a punctat, în acest context, că au avut o discuție aplicată în PSD, iar, în acest moment, strâng 204 voturi. ”Nu vrem să facem spectacol politic în jurul acestei moțiuni” a spus Ciolacu, în conferința de presă.
Alexandru Rafila, premierul propus de PSD
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că partidul pe care îl reprezintă e pregăti să preia guvernarea. „Categoric PSD e pregătit să preia guvernarea. Avem și specialiștii, dar și oamenii competenți. Nu se poate forma o majoritate? Mergem la popor. Șansele să mergem la referendum nu sunt infime.
Categoric mergem cu o propunere de premier. O să stabilim… Alexandru Rafila este propunerea PSD până în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.
Ştirea iniţială:
Conducerea PSD este divizată pe tema momentului în care să depună moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. O variantă era înainte de Congresele PNL şi USR-PLUS, când speră să primească sprijin de la aleşii nemulţumiţi de actualul Cabinet. Pe de altă parte, un eşec al moţiunii ar însemna că Florin Cîţu şi Dan Barna ies întăriţi înainte de alegeri, iar PSD şi-a irosit singurul glonţ în următoarea sesiune parlamentară.
Conform unor surse România TV, moţiunea de cenzură va fi depusă după Congresul PNL, programat pe 25 septembrie, când PSD speră să obţină voturi de la facţiunea perdantă din PNL.
Sorin Grindeanu (prim-vicepreşedinte) a insistat ca depunerea moţiunii de cenzură să fie după Congresele PNL şi USR-PLUS, argumentul principal fiind că formaţiunile vor fi în degringoladă, vor începe certurile şi să curgă demisii, mai ales la nivelul PNL.
https://www.facebook.com/PartidulSocialDemocrat/videos/1338621333246781
O altă problemă ar putea să apară, atât pentru Coaliţie, cât şi pentru Opoziţie, dacă Florin Cîţu pierde cursa pentru şefia PNL. Ludovic Orban a anunţat în urmă cu două săptămâni că cine pierde competiţia internă trebuie să facă şi un pas în spate. În cazul în care Florin Cîţu pierde şi nu va dori să-şi dea demisia, PNL va fi forţat să ajungă în ipostaza PSD din iunie 2017. Mai precis, liberalii şi partenerii din Coaliţie să depună moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.