PSD vine cu noi acuzaţii grave la adresa Guvernului. PSD cere Guvernului Cîțu și autorităților competente să intervină de urgență entru a trage la răspundere persoanele care au falsificat datele referitoare la decesele Covid-19 din perioada campaniilor electorale șu ulterior acestora. Chiar dacă „măsluirea datelor este evidentă”, Ministerul Sănătății încearcă în continuare să diminueze gravitatea situației, iar în loc să comunice în mod transparent datele omise în trecut, autoritățile preferă să le adauge „cu picătura”, în fiecare zi, alături de decesele zilnice, adaugă social-democraţii.
PSD spune că până în prezent au fost omise peste 700 de cazuri de decese din raportările anterioare.
„Comunicatele publicate în ultima perioada de Grupul de Comunicare Strategică atestă în mod oficial falsul comis de cei care au centralizat și difuzat datele privind evoluția pandemiei. Pe lângă decesele înregistrate zilnic, sunt adăugat mai multe cazuri care nu au fost anterior comunicate”, este precizat în comunicat.
De exemplu, în data de 6 iunie 2020 , doar 8 dintre cele 90 de decese raportate erau din ultimele 24 de ore, restul fiind cazurile care au fost ascunse opiniei publice în timpul campaniilor electorale de anul trecut şi la începutul acestui an. Până în prezent, Guvernul a înregistrat în această manieră netransparentă peste 700 decese omise din raportările anterioare, cele mai multe fiind incluse chiar în raportarea de azi, 8 iunie – 256 de cazuri.
Deci, în loc de transparenţa promisă, PNL şi USR continuă să dezinformeze cetăţenii cu privire la evoluţia pandemiei de coronavirus.”, spune PSD, într-un comunicat de presă.
„Sursa oficială de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indică o corespondenţă convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS şi respectiv cele raportate în Corona-forms (96%). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS. (…) Diferenţele dintre platformele MS – alerte.ms.ro şi Corona-forms sunt justificate într-o oarecare măsură şi parţial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată şi cumulată (neverificabilă pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma Corona-forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. (…) De asemenea, neconcordanţele între cele două serii de date sunt inevitabile. În ceea ce priveşte platforma Corona-forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, se arată în raport, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.