PSD vizează ruperea Digi24 de RCS&RDS. Ministrul Culturii vrea ca marii operatori de cablu care deţin şi posturi TV să poată fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi

Ministrul Culturii vrea ca marii operatori de cablu care deţin şi posturi TV să poată fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi. Vizat de această măsură ar fi grupul RCS&RDS, care deţine Digi 24. Reprezentanţii RCS&RDS au spus că nu există o incompatibilitate între cele două pieţe. Oficialii RCS&RDS au precizat că "interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament".
Filip Stan
20 mai 2022, 18:09
PSD vizează ruperea Digi24 de RCS&RDS. Ministrul Culturii vrea ca marii operatori de cablu care deţin şi posturi TV să poată fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, senator PSD, propune, printr-un amendament la un proiect de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Guvernul Cîţu, ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe.

Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvernul Cîţu, cu titulatura „Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr, 39/2005 privind cinematografia”, scopul declarat fiind, conform expunerii de motive. „transpunerea Directivei nr. nr. 1808 din 14 noiembrie 2018 de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii media audiovizuale (Directiva serviciilor media audiovizuale) având în vedere evoluţia realităţilor pieţei”.

Titlul Legii a fost modificat în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, devenind „Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia precum şi pentru modificarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune”. Proiectul a fost depus la Parlament în 11 octombrie 2021, iar în decembrie a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, fiind apoi depus la Senat, care este Cameră decizională în acest caz. Proiectul a primit avizele necesare din celelalte comisii, iar Comisia de cultură este cea care trebuie să întocmească raportul, având deja mai multe şedinţe pe acest subiect.

La Comisia de cultură a Camerei, deşi Guvernul nu a propus nicio prevedere în acest sens, au fost acceptate mai multe amendamente ale deputatului PSD Ioan Vulpescu, fost ministru al Culturii, amendamente care completau articolul 44 al Legii audiovizualului, referitor la  necesitatea unei limitări a concentrării proprietăţii şi extinderii cotei de audienţă în domeniul audiovizualului, pentru protejarea pluralismului de opinii şi a diversităţii. Acelaşi articol a fost modificat şi completat şi la comisia similară din Senat.

Citeste si Moise Guran acuză Digi24 de fake news privind norul de fum cu particule radioactive de la Cernobîl. „În capul cuiva de la Digi24 s-au fecundat niște neuroni și a ieșit ceva prostie extrem de radiantă”

MODIFICĂRI PROPUSE ÎN COMISIA DE CULTURĂ DIN SENAT

În Comisia de cultură de la Senat, la propunerea senatorului PSD Lucian Romaşcanu, în varianta iniţiată de Vulpescu şi aprobată de Cameră, termenul de „furnizor” a fost înlocuit de cel de „distribuitor”.

Prin urmare, în forma discutată recent în Comisia senatorială de cultură, articolele modificate au următoarele formulări:

– „Se consideră concentrare a proprietăţii şi atunci când un radiodifuzor sau distribuitor de servicii prin intermediul reţelelor de comuncaţii electronice deţine putere semnificativă pe piaţă, fie individual, fie împreună cu alte întreprinderi şi se găseşte într-o poziţie echivalentă cu poziţia dominantă, şi anume o poziţie de putere economică care îi permite să se comporte într-o măsură apreciabilă independent faţă de concurenţi, clienţi şi, în cele din urmă, faţă de consumatori”.

– „Atunci când un radiodifuzor sau distribuitor de servicii prin intermediul reţelelor de comuncaţii electronice deţine putere semnificativă pe o piaţă specifică, acesta poate fi, de asemenea, desemnat ca având o putere semnificativă pe o piaţă aflată în strânsă legătură, în cazul în care legăturile dintre cele două permit valorificarea puterii de pe piaţa specifică pe piaţa cu care se află în strânsă legătură, consolidând astfel puterea pe piaţă a respectivului furnizor sau distribuitor de servicii”

– „Determinarea poziţiei dominante derivată din concentrarea proprietaţii se face prin analiza numărului de avize de retransmisie detinute de distribuitorul de servicii coroborat cu informaţiile furnizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii cu privire la numărul de abonaţi precum şi orice alte informaţii solicitate distribuitorului”.

Un alt amendament susţinut de Lucian Romaşcanu la acelaşi articol se referă la cazurile în care un operator de cablu care deţine o putere semnificativă pe o piaţă are putere semnificativă şi pe o altă piaţă aflată în strânsă legătură, situaţie în care CNA va emite o decizie prin care respectivul distribuitor de servicii prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice va fi obligat să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe.

Citeste si George Simion a încercat să intre cu forța în sediul Digi24. Scandal uriaş: „Bă, cine ești tu?” VIDEO

O astfel de prevedere ar putea viza inclusiv grupul DIGI | RCS & RDS, care deţine şi companie de cablu şi are  şi divizie media, din care fac parte, printre altele, postul de televiziune Digi24 şi Digi Sport.

„Se consideră că un furnizor de servicii deţine o poziţie preponderentă în formarea opiniei publice, în cazul în care concentrarea proprietăţii sale depăşeşte 40% din piaţa serviciilor de retransmisie prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice. Determinarea concentrării proprietăţii se face prin luarea în considerare a numărului de abonaţi, conform datelor furnizate periodic de ANCOM, la solicitarea consiliului”, conform unui alt amendament iniţiat de Romaşcanu.

De asemenea, el mai propune: „La depăşirea cotei de concentrare a proprietăţii de către un distribuitor de servicii de programe, Consiliul va lua măsuri de impunere a retransmiterii gratuite a tuturor serviciilor de programe nou lansate sau care nu se regăsesc în lista must carry, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni”.

Lucian Romaşcanu şi-a argumentat aceste ultime amendamente afirmând că soluţia este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziţie dominantă al unui operator economic care ar putea folosi poziţia preponderentă pe care o deţine pe una dintre pieţe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piaţă.

„Este necesară implicarea CNA pentru a evita apariţia unei situaţii de abuz de poziţie dominantă în piaţa audiovizuală. Consiliul Concurenţei nu analizează implicaţiile pe care le are poziţia dominantă a unui operator într-o piaţă conexă (e.g. piaţa serviciilor de programe tv) aceleia principale (e.g. piaţa de distribuţie a serviciilor de programe tv) pe care activează respectivul operator”, susţine el.

 

Reacţia RCS&RDS

„RCS & RDS este de părere că primordială este protejarea interesului României în domeniu, mai precis evitarea impunerii de sancţiuni din partea organismelor europene, sancţiuni ce pot veni pe fondul întârzierii adoptării acestor prevederi. Astfel, considerăm că este deosebit de important ca Proiectul de lege care se află acum în dezbaterea Senatului să fie adoptat cu celeritate, în forma iniţiatorului, mai precis în forma redactată de către Guvern. Orice alte interese private trebuie să se subordoneze interesului major al României, de evitare a sancţiunilor.”, transmit oficialii RCS & RDS, subliniind că „adoptarea legii în forma cerută de către autorităţile europene şi realizată de către Guvern prin acest proiect de lege, nu afectează funcţionalitatea actuală, RCS & RDS fiind o societate care acţionează şi îşi desfăşoară activitatea după regulile şi legile în vigoare”, au transmis reprezentanţii RCS & RDS.

„Dacă proiectul, în forma trimisă de Guvern către Parlament, intră în vigoare, nu considerăm că ar trebui să renunţăm la niciuna dintre activităţi, neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe. Aşa cum am spus, un astfel de demers ar demonstra responsabilitate, astfel încât România nu ar risca sancţiuni severe şi plata unor importante sume de bani din bugetul de stat”, a transmis compania.

De asemenea, oficialii RCS & RDS propun ca, dacă amendamentele aduse legii sunt de natură să întârzie procesul de adoptare, proiectul să fie adoptat rapid în forma propusă de Guvern, în timp ce toţi jucătorii privaţi din pieţele de profil pot fi invitaţi la dezbateri de către legiuitor cu privire la orice proiect de modificare a Legii audiovizualului.
Totodată, RCS & RDS consideră că „interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament”.

Oficialii RCS & RDS precizează că propunerile şi dezbaterile aferente privind modificările aduse Legii audiovizualului au fost de la bun început nu doar în atenţia companiei, ci şi în atenţia tuturor jucătorilor din această piaţă foarte sensibilă, în care concurenţa puternică dintre agenţii economici are efecte benefice pentru consumatori.
Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvernul Cîţu, cu titulatura „Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr, 39/2005 privind cinematografia”, scopul declarat fiind, conform expunerii de motive. „transpunerea Directivei nr. nr. 1808 din 14 noiembrie 2018 de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii media audiovizuale (Directiva serviciilor media audiovizuale) având în vedere evoluţia realităţilor pieţei”.

Se consideră că un furnizor de servicii deţine o poziţie preponderentă în formarea opiniei publice, în cazul în care concentrarea proprietăţii sale depăşeşte 40% din piaţa serviciilor de retransmisie prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice. Determinarea concentrării proprietăţii se face prin luarea în considerare a numărului de abonaţi, conform datelor furnizate periodic de ANCOM, la solicitarea consiliului.

În afara amendamentului prin care CNA poate cere operatorilor de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă, să opteze pentru una dintre pieţe, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a propus şi ca la depăşirea cotei de concentrare a proprietăţii de către un distribuitor de servicii de programe, CNA să ia măsuri de impunere a retransmiterii gratuite a tuturor serviciilor de programe nou lansate sau care nu se regăsesc în lista must carry, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni”.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii