PSD vrea acces la datele ORNISS atunci când i se refuză cuiva un certificat

Aleşii PSD, printre care şi doi membri în Comisia SIPA, au depus, miercuri, o iniţiativă care modifică Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, prin introducerea obligaţiei motivării refuzului de a elibera certificatul ORNISS pentru persoane fizice sau instituţii.    
Filip Stan
30 mart. 2018, 14:33
PSD vrea acces la datele ORNISS atunci când i se refuză cuiva un certificat

„Eliberarea certificatelor ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat – n.r.), atunci când se admite cererea nu este o problemă. Problema este că atunci când se respinge cererea, ea trebuie motivată. În legea veche nu se explica de ce trebuie motivată. În situaţia în care ţi se respinge, ai dreptul să te adresezi în contencios şi să dovedeşti că în situaţiile reţinute cu prilejul eliberării sau refuzului de eliberare a certificatului ORNISS, motivele invocate nu reprezintă realitatea şi instanţa să dispună anularea acelui act şi eliberarea unui act conform realităţii. De aceea se face această chestiune, pentru drepturile cetăţeanului care are interes să obţină acest certificat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD, Alexandru Bălănescu, unul dintre iniţiatori, precum şi membru în Comisia SIPA.

Întrebat de agenţia de presă MEDIAFAX dacă iniţiativa legislativă vine în urma unor sesizări de la oameni sau instituţii care s-au plâns de acest aspect şi care are fi instituţiile care au sesizat parlamentarii PSD, Bălănescu a răspuns: „Da, sunt oameni care au sesizat acest aspect şi grupul nostru care a acţionat în acest sens vizează această situaţia, fiindcă întotdeauna când faci o cerere să ţi se elibereze un act, dacă ţi se refuză eliberarea lui, atunci este firesc să ţi se spună de ce. Nemotivarea unui act respins presupune un abuz, că eu sunt abuzat de autoritatea care-mi eliberează actul prin nemotivare. Nu pot să vă spun care instituţii, pentru că nu am documentele la mine. Instituţiile au denumirile prescurtate, deci nu pot să vă dau relaţii cu privire la asta.”

Iniţiativa legislativă depusă la Senat, prima cameră sesizată, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, în sensul introducerii articolul 13¹, după articolul 13.

„Art 13¹ – Avizul, retragerea, sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizaţiei de acces pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate se transmit, motivat către solicitant şi către beneficiarul nemijlocit”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, apare şi un art. II care stipulează că „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Hotărârea numărul 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică corespunzător.”

În expunerea de motive, parlamentarii PSD susţin necesitatea introducerii acestei obligaţii „pentru a crea o stare de normalitate” cu privire la modul de avizare sau retragere a avizului ORNISS.

„În cuprinsul Legii, în forma actuală sunt prevăzute dispoziţii care permit clasificarea informaţiilor astfel încât poate fi eludată legea, pot fi acoperite anumite erori administrative, pot fi private anumite persoane de drepturile legitime sau creează premisele folosirii legii în alte scopuri abuzive. Pentru a crea o stare de normalitate şi legalitate, cel puţin în ce priveşte modalitatea de avizare, retragere, sau după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizaţiei de acces, propunem modificarea şi completarea Legii 182/2002. Considerăm că se impune modificarea şi completarea Legii 182/2002 prin introducerea unui nou articol, având în vedere că avizul, retragerea sau respingerea acordării certificatului de securitate sau a autorizaţiei de acces nu se pot realiza decât motivat. Lipsa unei motivări, cum se întâmplă în situaţia actuală, sau motivarea lapidară, lacunară sau obscură este de natură a aduce atingerea mai multor drepturi fundamentale ale persoanei”, scrie în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul este semnat de 69 de parlamentari PSD şi urmează să fie avizat de comisiile de specialitate ale Senatului, votat în plen, apoi va merge în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi ulterior adoptat de acest for care este decizional.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Răsturnare totală de situație. Călin Georgescu a făcut anunțul chiar acum: Nu am fost în stare!
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Harry și Meghan, separați. Dovada care exclude orice dubiu
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025! Câți bani în plus vor primi angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Schaeffler închide două fabrici în Europa și mută producția în Slovacia și România
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie