După o relație de aproape patru ani, Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au decis să se despartă. Cei doi au mărturisit într-un video intitulat „Procedura Secretă” că drumul lor a fost unul extrem de greu, pentru că și-au dorit o familie, dar, după șapte proceduri de FIV, nopți nedormite, sute de injecții, nu au reușit să aibă un copil.
Acest lucru le-a afectat enorm relația, care a ajuns să se răcească și să se destrame. Tot ce le-a rămas după ani de încercări e o hăinuță de bebeluș, cumpărată în primele luni de relație, pe care era brodată litera „H”, de la Hugo, numele pe care l-ar fi purtat copilul lor, dacă era băiat.
Din păcate, nu s-a întâmplat, iar fanii au urmărit cu sufletul la gură tot parcursul întâmplărilor, ca la final să primească o veste zguduitoare. Marilu și Iustin postau tot ce se întâmpla în viața lor, începând de la excursii, la noutățile despre casa pe care au cumpărat-o și pe care au început să o renoveze după bunul plac, până la aspecte intime.
Citește și: Marilu Dobrescu şi Iustin Petrescu s-au despărţit. Au făcut anunţul pe Youtube
Toată această expunere în mediul online i-a făcut pe urmăritori să-și dorească o viață ca a lor, să întâlnească pe cineva care să iubească așa cum Marilu îl iubea pe Iustin și viceversa. Cei doi aveau planuri mari împreună, principalul fiind cel de a-și întemeia o familie.
Despărțirea lor a stârnit un val de reacții controversate. Majoritatea celor care au văzut videoclipul în care cei doi explică de ce s-au despărțit au mărturisit că au plâns. Alții spun că, dacă ei s-au despărțit, nu mai cred în iubire adevărată.
Psihologii au explicat fenomenul și de ce mulți tineri ajung să se regăsească în povestea unor oameni pe care nu i-au cunocut decât prin intermediul rețelelor sociale. Aceștia trag un semnal de alarmă.
„Mulți tineri se regăsesc în anumite povești de dragoste care sunt frumoase, pentru ei este greu de înțeles faptul că aceste relații, care se nasc și cresc în mediul online, nu sunt chiar așa cum protagoniștii vor să ni le prezinte. Astfel, tinerii ajung să se regăsească în acele relații, majoritatea fiind chiar asemănătoare.
Cel mai bun exemplu pe care pot să-l dau este cartea «Suferințele tânărului Werther», care, atunci când a fost publicată, a stârnit un val uriaș de sinucideri, din acest motiv a și fost scoasă de pe piață. Tinerii se identificau în acea poveste, cum se întâmplă în momentul de față, și ajung să retrăiască unele despărțiri dureroase, este și mai grav la persoanele care în momentul ăla trec printr-o despărțire.
În astfel de situații, principala problemă sunt gândurile suicidale care pot apărea, din acest motiv, tinerii ar trebui să fie ajutați, să găsească o forță prin care să nu reproducă ce e mai rău din despărțirile unor persoane din mediul online, pe care ei le îndrăgesc, ci să păstreze amintirea romantismului și frumosului care a fost. Unii dintre ei ajung chiar să nu mai creadă în iubire, spunând că, dacă și aceștia, care păreau foarte fericiți și îndrăgostiți, s-au despărțit, atunci eu nu mai am nicio șansă”, a subliniat Ioan Gotcă, psiholog la Centrul de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter” din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, pentru bzi.ro.
Specialiștii subliniază faptul că tinerii trebuie să fie atenți la modelele pe care și le aleg, pentru că pot ajunge să sufere din caua unei iluzii pe care creatorii de conținut le prezintă pe internet.
„Tinerii ajung să sufere pentru că își doresc aceste relații, își doresc să fie iubiți și să simtă o parte din emoția care li se prezintă prin intermediul rețelelor de socializare. O parte din vină este și a persoanelor care postează în mod excesiv amănunte din povestea lor de dragoste, pentru că ajung să facă rău, iar riscul ca tinerii să preia din suferința lor este unul mare. Mai mult decât atât, există riscul ca aceștia să pună în practică unele soluții periculoase.
Trebuie știut faptul că poveștile de iubire care sunt prezentate prin intermediul rețelelor de socializare sunt foarte cosmetizate, sunt făcute să fie mai dramatice, mai senzațional, în așa fel încât să atragă cât mai mult atenția. De multe ori, reușesc acest lucru”, adaugă psihologul Ioan Gotcă.