După reținerea mai multor personaje mondene din România, suspectate de proxenetism, noi informații controversate au ajuns în spațiul public. Femeile care se prostituau aveau numele și chipul „protectorilor” pictat pe piele.
„Aceste tehnici, tatuajele, au făcut obiectul cercetărilor unor iluștrii criminologi precum Minovici, Țurai și Beliș. Concluziile lor au vizat proiecțiile de semnificație – armata, detenția, profesia, provocările afectiv-emoționale, gelozia, răzbunarea, nașterea, căsătoria, moartea, suicidul, prostituția etc.
În acest sens se înscriu și experiențele fetelor prestatoare în zona de influență. Inclusiv în cazul fraților Tate.
Fetelor le place pur și simplu asta, le individualizează, face parte din filozofia lor de viață, pentru ele e ceva normal ceea ce fac, nimic ieșit din comun”, a declarat Butoi, pentru RomâniaTV.net.
Tudorel Butoi a explicat care sunt, de fapt, cauzele ce determină tinerele din România să recurgă la prostituție.
„Toate comunitățile și grupurile sunt lovite din ce în ce mai mult de anumite vulnerabilități. Vorbim despre sărăcie și ignoranță. Încet, încet, a dispărut stima de sine, aspirațiile înalte, dedicația față de muncă.
Astfel, s-a ajuns la concluzia că prestația sexuală poate fi negociată, ca marfă de schimb. E un comportament adaptiv la anumite nevoi și derive existențiale”, a comentat profesorul Butoi.
Pentru proxeneți, odată intrați în jocurile murdare, cu greu mai se mai pot opri, susține psihologul criminalist. Riscurile la care se expun au devenit o rutină.
„Băieții viețuiesc într-o realitate pentru care au optat voluntar, pentru care și-au format anumite deprinderi, care le conferă siguranță financiară. Astfel se și explică abordarea lor aventuroasă, foarte riscată. În această sferă se încadrează arestarea, detenția, evadarea, agresiunile, jocurile de noroc etc.
Astfel de acțiuni nu le mai ridică probleme și se încadrează în zona de ‘risc profesional’. Din nou, nimic ieșit din comun pentru astfel de indivizi”, a comentat psihologul criminalist.
Marți, 13 iunie, în București, Ilfov și Cluj-Napoca, 13 percheziţii au avut loc la un grup organizat specializat în trafic de persoane.
Victimele, recrutate prin metoda „loverboy”, erau obligate prin violenţă fizică, să producă materiale video cu conţinut sexual explicit.
Potrivit procurorilor, victimele aveau tatuat numele sau portretul celui care le exploata. Până acum au fost identificate şapte victime ale grupului. 31 de persoane au fost duse la audieri. Printre cei vizaţi se află și Vlad Obu, un apropiat la fraţilor Tate.
În ultimele decenii, România a ajuns să fie considerată „capitala Europeană a videochatului”, cu aproximativ 250.000 de angajați în domeniu. De asemenea, mii de tinere sunt racolate anual, „exportate” în statele din vest, pentru presții sexuale contra cost.