Deviza campaniei este „Să fii atins de psoriazis nu înseamnă să nu mai poţi fi atins!”. SRD şi APAA au organizat, duminică, o dezbatere menită să aducă în conştiinţa publicului larg faptul că psoriazisul nu este o boală contagioasă, iar temerile legate de contagiune sunt neîntemeiate. Manifestarea a făcut parte dintr-o serie de evenimente demarate din 29 octombrie, Ziua Mondială a Psoriazisului.
Psoriazisul este o afectiune a pielii care cauzează aparitia pe piele a unor pete rosii, solzoase numite leziuni. Leziunile pot apărea pe orice zonă a pielii. Există mai multe tipuri diferite de psoriazis.
Aproape trei la sută din populaţia lumii îndură simptomele de psoriazis. Mulți trebuie să suporte o durere constantă cauzată de crăpături şi sângerare la nivelul pielii. Ei suportă umilința de a lăsa în urma lor fragmente de piele moartă care le acoperă hainele şi zonele din imediata lor apropiere. Ei lupta cu dezamăgirea cauzată de tratamente și de lipsa unui leac definitiv.
Cu toate acestea, o mare parte din populația lumii consideră psoriazisul ca fiind o chestiune banală, care merită puțină înțelegere sau simpatie. Unii oameni încă echivalează psoriazisul cu lipsa de igienă și ii evită pe cei care suferă de această boală. Multe persoane cu psoriazis se izolează din această cauz[ şi a unui profund sentiment de rușine.
Printre subiectele dezbatute a fost şi cel legat de faptul că 47% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis moderat şi sever au declarat că au fost afectaţi mai mult de frica de ceea ce vor crede alţii despre boala lor decât de provocările fizice asociate cu boala. În acelaşi timp, de 3 ori mai multi pacienţi cu psoriazis sever relatează relaţii sociale alterate comparativ cu persoanele sănătoase iar numărul celor care îşi pierd locul de munca din cauza acestei boli este de 5 ori mai mare decât în cazul unor persoane sănătoase. Poate tocmai din acest motiv, 5,5% dintre pacienţii cu psoriazis au avut tentative de suicid în comparaţie cu o rata de 2,4%–3,3% pentru alţi bolnavi. Sunt cifre care arată marginalizarea socială la care sunt supuşi aceşti pacienţi şi problemele reale cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.
Cu acest prilej a fost acordat titlul de ambasador al pacienţilor cu psoriazi cunoscutului jurnalist Petre Mihai Băcanu, cel care este şi promotorul campaniei „Stop Prejudecăţilor!”. Acesta a avertizat încă o dată autorităţile statului că „dacă nu se vor implica serios în problema sănătăţii românilor, atât Ministerul Sănătăţii cât şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aşa cum se implică şi aceşti oameni, medici, artişti, jurnalişti şi nu în ultimul rând pacienţi, atunci, din nefericire vom asista la tragedii din ce în ce mai multe”.
Specialiştii prezenţi la eveniment au vorbit şi despre efectele în plan social, dar şi psihologic pe care le generează Psoriazisul. „Deteriorarea vieţii sociale şi uneori şi a celei de familie, îi împinge pe unii dintre pacienţi chiar şi la tentative de sinucidere. Psoriazisul nu e o boală mortală, dar marginalizarea poate fi”, a declarat Preşedintele SRD, Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.
Declaraţie întărităde cea a Dr. Irinel Nedelcu care a amintit că”studii la nivel mondial demonstrează impactul psihosocial major pe care îl are această boală. Pacienţii cu psoriazis sunt de multe ori ocoliţi de semeni şi ajung să se autoizoleze”.
Preşedintele APAA, Rozalina Lăpădatu a informat că un studiu efectuat în şapte ţări din Europa a arătat că 21% dintre pacienţii cu psoriazis au probleme în viaţa de cuplu, 26% au viaţa socială afectată, 10% au dificultăţi în carieră din cauza bolii, iar 34% au tulburări de somn. „Tentativa de suicid este foarte mare, mai mare decât la bolnavii de cancer. Asta arată cât de important este aspectul exterior pentru că oamenii din jur ne judecă după cum arătăm”, a declarat Lăpădatu.
Una dintre principalele condiţii de care trebuie să ţină cont orice pacient cu psoriazis a fost rezumată în câteva cuvinte de către Prof. Dr. Ioan Nedelcu care susţine că „încă de la primele semne de boală pacientul trebuie să se adreseze medicului dermatolog pentru a obţine controlul suferinţei şi a evita complicaţiile ulterioare”
De asemenea, Dr. Carmen Curea a explicat efectele netratării corecte a acestei boli: „Psoriazisul este o boală sistemică. Aceasta înseamnă că are multiple manifestări şi comorbidităţi, din păcate nu se opreşte doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri şi alte organe. Astfel, este important să i se aplice un tratament sistemic, bine ţintit care să se adreseze în întreaga complexitate a acestei patologii”.