Ingrediente (2 porţii)
1 căţel de usturoi
1 lămâie
6 biscuiţi cu sare (crackers)
2 linguri unt
pătrunjel, după gust
sare grunjoasă, după gust
piper negru măcinat, după gust
2 linguri (cu vârf) de făină
1 ou
2 bucăţi piept de pui, tăiat file, fără piele
ulei de măsline
Mod de preparare
Cureţi usturoiul şi dai coaja de lămâie prin răzătoare. Pui biscuiţii săraţi într-un procesor de alimente, cu untul, usturoiul, pătrunjelul, coaja de lămâie, sarea şi piperul. Mixezi cu blenderul până când amestecul este foarte fin, apoi torni aceste firimituri pe o farfurie. Presari făina pe o a doua farfurie. Spargi oul într-un bol mic şi îl baţi cu furculiţa. Tai uşor sau crestezi pieptul de pui, până obţii mai multe fileuri.
Baţi carnea cu un ciocan de şniţele, de câteva ori. Dai pieptul de pui prin făină, pe ambele părţi, până este acoperit complet, apoi dai fileul prin ou, iar la final, îl dai prin pesmetul obţinut anterior. Apeşi firimiturile bine pe fileul de pui, astfel încât acestea să stea lipite de carne şi să acopere complet fiecare bucăţică de carne.
Pentru a găti puiul:
Poţi să îl prepari fie la cuptor, fie să îl prăjeşti. Dacă vrei prima variantă, preîncălzeşti cuptorul la cea mai mare temperatură (240 de grade Celsius), pui fileurile de pui pe o tavă şi o dai la cuptor 15 minute.
Dacă prăjeşti carnea, încingi o tigaie la foc mediu, adaugi o cantitate generoasă de ulei de măsline şi prăjeşti pieptul de pui 4-5 minute, pe fiecare parte, până se rumeneşte frumos, capătă o culoare aurie şi o crustă crocantă.Pentru servire:
Fie serveşti pieptul de pui întreg, fie îl tai în fâşii lungi şi le aşezi într-o grămăjoară pe o farfurie. Poţi servi simplu, cu o felie groasă de lămâie, pe care o storci peste pui, fie cu un praf de sare. Dacă vrei, serveşti puiul cu o salată proaspătă sau cu legume, după preferinţă.