Potrivit RADPFL, puiul de leu prezenta simptome de tulburări nervoase de tip epileptiform, motiv pentru care s-au luat măsuri medicale pentru restabilirea stării de sănătate, însă tratamentul administrat nu a dat rezultate.
”Cadavrul puiului de leu a fost depus la DSVSA Dolj în vederea efectuării necropsiei, pentru a determina cauzele exacte ale decesului. Rezultatele raportului medical nu au fost comunicate până la această oră, iar RAADPFL Craiova nu poate să furnizeze informaţii privind cauza exactă a morţii acestuia, aşteptând, în continuare, răspunsul DSVSA”, precizează conducerea RADPFL într-un comunicat remis, luni, Agerpres.
În luna iunie, autorităţile locale au descoperit la Grădina Zoologică patru pui de leu morţi în condiţii suspecte, iar un un al cincilea pui, cel decedat, era îngrijit de trei luni într-o cuşcă separată. Angajaţii nu au raportat cazul, pentru că erau pasibili de amendă din partea DSVSA care le-a transmis că leoaica nu trebuie să intre la montă, reproducerea animalelor fiind interzisă în incinta Grădinii Zoologice având în vedere că nu beneficiază de condiţii adecvate pentru habitat. După acest caz, atât administratorul Grădinii Zoologice Craiova, cât şi tehnicianul veterinar au fost concediaţi.
RAADPFL Craiova a solicitat Federaţiei Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România, în urmă cu aproape o lună, sprijinul în vederea mutării mai multor exemplare de animale deţinute de Grădina Zoologică din Parcul ‘Nicolae Romanescu’, pentru asigurarea unor condiţii mai bune de viaţă, însă până acum încă nu a primit niciun răspuns.
Primăria Municipiului Craiova a reluat pentru a treia oară procedura de atribuire a contractului de reamenajare a Grădinii Zoologice Craiova pentru că la primele două licitaţii nu s-a prezentat nicio firmă. Suma alocată este de 2,64 milioane lei.
Grădina Zoologică din Craiova nu îndeplineşte normele legale pentru funcţionare şi ar fi trebuit închisă în iulie 2013, dar Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a prelungit autorizaţia de funcţionare până la finalizarea lucrărilor de modernizare.
Proiectul de reabilitare a Grădinii Zoologice din Craiova, înfiinţată în urmă cu mai bine de 100 de ani (1896-1903), prevede mărirea spaţiilor în care sunt deţinute animalele mari. Grădina are o suprafaţă totală de 14.000 m.p. şi o suprafaţă a amplasamentelor de circa un hectar, este situată în Parcul ‘Nicolae Romanescu’, se află în proprietatea Primăriei Craiova şi este administrată de Regia Administrării Domeniului Public şi Fondului Locativ. Proiectul de modernizare a fost aprobat încă din anul 2007 de către Ministerul Mediului, însă a fost amânat din lipsa banilor administraţiei necesari pentru co-finanţare.
Modernizarea grădinii zoologice va consta în extinderea spaţiului aferent fiecărei specii de animale: de exemplu, pentru felinele mari spaţiul exterior se va mări cu 200 m.p., iar cel interior cu 30 m.p. şi un bazin de apă, iar leii vor dispune de 400 mp şi un bazin de apă.
La Grădina Zoologică din Craiova sunt găzduite 228 de exemplare din 48 de specii, iar din cauza spaţiului prea mic Ministerul Mediului a emis, pe 7 iulie 2008, autorizaţie de mediu parţială – doar pentru păsări şi animale ierbivore, pentru animalele carnivore neexitând spaţiu suficient.
Citeşte şi Un nou scandal la grădina zoologică din Craiova. A mai fost descoperit un pui de leu deţinut ilegal