Puiul de urs salvat de Vier Pfoten s-a mutat într-o nouă casă, însă fără mămica lui FOTO

Organizaţia internaţională Vier Pfoten a transferat-o marţi pe micuţa ursoaică Nastia de la grădina zoo din Lutsk în noul ţarc construit la Jitomir, la 159 de kilometri de Kiev. Deşi transferul o includea şi pe mama Nastiei - Masha - administraţia grădinii zoo a refuzat în ultimul moment să o predea organizaţiei.
Romania TV
28 nov. 2012, 15:09
Puiul de urs salvat de Vier Pfoten s-a mutat într-o nouă casă, însă fără mămica lui FOTO

VIER PFOTEN a construit noua rezervaţie cu sprijinul organizaţiei 30 Millions d’Amis. Ţarcul are 6.500 de metri pătraţi, este împărţit în trei sectoare şi oferă, pe lângă spaţiul extrem de generos, mulţi copaci pentru căţărat şi bazine cu apă.

Transferul, care a putut fi urmărit live pe Internet, s-a desfăşurat cu bine. Nastia nu a avut nevoie de anestezie pentru că, spre bucuria medicilor, a putut fi atrasă în cuşcă de transport cu mâncarea ei favorită – struguri şi pâine cu miere.

Pentru mama Nastiei – Masha – lucrurile s-au dovedit mai dificile. Deşi cu câteva zile înainte fusese de acord să o dea şi pe Masha, administraţia grădinii zopo din Lutsk a refuzat brusc să mai coopereze, în mod evident pentru a profită de faptul că Masha va făta în curând. Puiul încă nenascut a fost deja vândut unor comercianţi, iar VIER PFOTEN poate dovedi acest lucru printr-un material video cu camera ascunsă.

Dr. Amir Khalil de la VIER PFOTEN a încercat până în ultimul moment să negocieze predarea ursoaicei, însă în zadar. După o discuţie cu primarul oraşului Lutsk, Mikola Romaniuc, s-a decis că negocierile să fie reluate în următoarele zile.

„Suntem optimişti că situaţia se va rezolva cu bine. În mod evident, primarul a fost dezinformat cu privire la intenţiile reale ale grădinii zoo. A fost şocat să afle realitatea, respectiv intenţia grădinii de a vinde puiul de urs, iar acum este foarte interesat să rezolve această problemă. Am primit un sprijin foarte puternic şi din partea presei care a acoperit evenimentul“, a declarat Dr. Amir Khalil, şeful proiectului Ucraina al VIER PFOTEN.

În mai 2012, Nastia a fost smulsă în mod brutal de lângă mama ei pentru a fi vândută de către Zoo Lutsk unor comercianţi de animale fără scrupule din Vinitsia. În iunie, VIER PFOTEN a dat publicităţii o înregistrare video şocantă cu puiul de urs plângând şi ţipând în momentul în care era înghesuit într-o cuşcă foarte strâmtă. În timp ce cuşca era urcată într-o maşină, mama puiului se agita în cuşcă, vizibil stresată. Materialul video a şocat o lume întreagă.

Dr. Amir Khalil  a confiscat-o oficial pe Nastia în luna iulie şi a adus-o de la Vinitsia înapoi la Zoo Lutsk, lângă mama ei.

Aici, ambele animale au primit îngrijire şi protecţie din partea membrilor VIER PFOTEN. În paralel, organizaţia a început construcţia Centrului de Salvare a Urşilor „Nadia“ din Jitomir. În limba ucraineană, „nadia“ înseamnă speranţă.

Marţi dimineaţă, la grădina zoo din Lutsk, Nastia a fost convisă să intre de bunăvoie în cuşcă de transport. După călătoria de 3 ore de la Zoo Lutsk până la Jitomir, Nastia a fost introdusă în noul ţârc, unde dispune de un spaţiu generos, copaci în care să se catere şi un bazin cu apă în care să înoate. A ieşit imediat din cuşca de transport şi a început să inspecteze noul loc. „Aşteptam de mult timp acest moment minunat. În sfârşit, Nastia poate duce o viaţa frumoasă, în concordantă cu nevoile speciei ei. Acum se afla într-un loc sigur, unde VIER PFOTEN va avea grijă de ea“, a mai spus Dr. Khalil.

Nastia este doar unul dintre cei 5 urşi salvaţi în ultimele luni de VIER PFOTEN. Deşi vânzarea animalelor de la zoo către cumpărători privăţi este interzisă în Ucraina, acest tip de comerţ înfloreşte. „Pedeapsă pentru o astfel de fapta este o amendă de doar 60 de euro. Cerem guvernului de la Kiev să înăsprească legea şi să impună pedepse mai dure care să descurajeze comercianţii fără scrupule“, a spus Dr. Amir Khalil.

În Ucraina, circa 80 de urşi trăiesc în captivitate, în condiţii mizere. Mulţi dintre ei sunt ţinuţi în cuşti foarte strâmte în apropiere de benzinării, restaurante sau hoteluri şi sunt pusi să facă tot felul de trucuri pentru a distră turiştii. VIER PFOTEN intenţionează să salveze şi alţi urşi pentru a le oferi o viaţa mai apropiată de nevoile lor. Noul centru de salvare a urşilor din Jitomir va deveni o nouă casa pentru cel puţin alţi doi urşi, în viitorul apropiat.

VIER PFOTEN are mulţi ani de experienţa în lucrul cu ursii bruni, având deja trei rezervaţii în Austria, Bulgăria şi Germania.

FOTO: Mihai Vasile, Vier Pfoten

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsul Lidl adorat de români care apare la raft, sâmbătă, 20 iulie 2024. Retailerul îl bagă la promoție, costă doar 3.49 lei. Sunt și alte oferte pe măsură. Află ce poți cumpăra cu doar câțiva lei de la magazinele Lidl din toată țara
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă totul, inclusiv mașina. Nu există excepție în lege
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Tel Aviv lovit de o dronă cu rază lungă: o persoană ucisă, alte opt rănite
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'