Puncte de prim ajutor anticaniculă, amenajate în Capitală

Directorul executiv al ANM a declarat, marţi, că miercuri şi joi sunt aşteptate temperaturi de peste 36-37 de grade Celsius şi, cel mai probabil, vor emite COD GALBEN de caniculă. 
Romania TV
12 aug. 2014, 13:52
Puncte de prim ajutor anticaniculă, amenajate în Capitală

Primarul Cristian Popescu Piedone a dispus redeschiderea celor sase puncte de prim ajutor din Sectorul 4, in contextul in care meteorologii anunta temperaturi deosebit de ridicate in urmatoarele zile.

Amplasate în puncte fixe din zone intens traficate pietonal precum metrou Şincai, Piaţa Progresul, Piaţa Sudului, Big Berceni, Piaţa Străduinţei şi metrou Brâncoveanu, acestea dispun de aer condiţionat, branşare la instalaţia electrică, la cea de apă şi canal, grup sanitar, pat pliant, trusă medicală de prim ajutor, tensiometre, teste de glicemie, masă, scaune, dozator cu apă potabilă şi pahare de unică folosinţă.

Totodată, pe lângă faptul că se pot răcori şi hidrata în interiorul containerelor, cetăţenii pot beneficia de asistenţă medicală oferită de echipe de voluntari ai Crucii Roşii sector 4 în baza unui parteneriat iniţiat de primarul Cristian Popescu-Piedone.

Primăria sectorului 3 a amenajat şase puncte de acordare a primului ajutor pentru atenuarea efectelor caniculei.

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii locale, cele şase puncte funcţionează zilnic, între orele 8,00 şi 16,30, la Centrul de zi „Clubul Seniorilor”, Centrul de îngrijire şi asistenţă persoane adulte „Floarea Speranţei”, Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice „Casa Max”, Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost, Complexul multifuncţional „Tabita” şi la Complexul de servicii „Casa Noastră”.

Măsurile de prim ajutor constau în servicii socio-medicale de bază, precum oferirea de apă, consultaţii medicale primare (măsurarea indicelui glicemic, a tensiunii arteriale), dar şi asigurarea unor intervenţii complexe în situaţii de criză prin intermediul colaboratorilor specializaţi (ambulanţă, SMURD). Beneficiarii serviciilor vor fi îndrumaţi şi informaţi în funcţie de caz.

Pentru cazurile de urgenţă, cetăţenii pot apela numărul de telefon 021/9543 pus la dispoziţie de Poliţia Locală Sector 3 sau numerele de telefon 0372.030.805/ 806/ 807/ 808/809 de la Complexul Multifuncţional „Tabita”.

Totodată, pentru copiii şi persoanele vârstnice aflate în grija DGASPC sector 3 au fost luate în această perioadă toate măsurile necesare pentru reducerea efectelor nedorite cauzate de temperaturile ridicate.

Măsurile de prim ajutor vor fi asigurate pe toată perioada în care sunt anunţate temperaturi ridicate pentru a proteja populaţia de efectele nedorite cauzate de caniculă, mai relevă sursa citată.

Şi Primăria sectorului 6 a organizat patru puncte de prim ajutor, care dispun de cadre medicale, climatizare, echipamente medicale, medicamente de primă urgenţă şi tensiometre.

De asemenea, în punctele situate pe străzile Cernişoara nr.38-40 şi Floare Roşie nr. 7A, Drumul Sării nr.2 şi Calea Plevnei nr. 234 se asigură apă pentru toate persoanele care sunt afectate de caniculă.
Asistenţii sociali şi medicali asigură în toate punctele program pentru prevenirea efectelor caniculei în intervalul 10,00 – 18,00.

Primăria Capitalei a amenajat 20 de corturi medicale anticaniculă dotate cu aer condiţionat, apă, personal medical şi aparatură de specialitate.

Acestea sunt amplasate în următoarele zone: Piaţa Victoriei, Piaţa Romană – rond ASE, metrou, Piaţa Universităţii – Spital Colţea, Piaţa Universităţii – Arhitectură, Piaţa Unirii – magazin Unirea, Regina Maria, Piaţa 11 Iunie, Piaţa Roma, Piaţa C.A. Rosetti, Piaţa Moghioroş, Piaţa Iancului – metrou, Piaţa Crângaşi, Dristor – metrou, Parcul Herăstrău, Parcul Carol, Piaţa Muncii, în faţa magazinului Bucur Obor, Parcul Cişmigiu şi Gara de Nord.

Indicele de confort termic a depăşit marţi, la ora 14.00, pragul critic în mai multe regiuni din vestul, sud-vestul, sudul, sud-estul şi estul României, potrivit ANM. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare de 80, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta – cea resimtita de corpul uman.

VEZI ŞI: România se TOPEŞTE. Cum te hidratezi CORECT şi ce alimente trebuie să consumi pe caniculă

Cum să te fereşti de CANICULĂ

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, pe perioada de canicula, sa fie urmate sfaturile medicilor si sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'