Puneți câteva bețe de chibrit în pământul de la plante și lăsați-le o săptămână. Aceasta e una dintre metodele cele mai bizare de a avea grijă de plante, însă e extrem de benefică. Uneori e foarte greu să îți dai seama care sunt lucrurile care le dăunează plantelor, dacă nu au suficientă lumină, apă, dacă sunt victimele paraziților. Partea bună e că există soluții.
Puteți lua 8 – 10 bețe de chibrit și să le înfigeți în pământ, cu capul în jos. Apoi, udați plantele ca de obicei și lăsați chibriturile în pământ timp de o săptămână. Verificați apoi dacă capetele lor s-au dizolvat sau nu. În cazul în care s-au dizolvat, e timpul să le înlocuiți cu altele noi. Puteți repeta acest procedeu de 3-4 ori.
Bețele de chibrituri au în componența lor clorat de potasiu, fosfor, sulf, o cantitate mică de magneziu și oxid de fier. Unele soiuri de bețe de chibrit includ și fosfor roșu. Dacă ratezi programul de fertilizare din lipsă de timp, acest truc poate face o mică diferență în îmbunătățirea sănătății plantelor tale în ghiveci. Fosforul din bățul de chibrit ajută la stabilirea unui sistem radicular bun. Este, de asemenea, excelent pentru fructe, legume, ierburi. Sulful și magneziul ajută la producția de clorofilă, ceea ce înseamnă că plantele tale vor avea un frunziș mai verde. Trucul cu bățul de chibrit este bun pentru plantele mici din containere și s-ar putea să nu funcționeze pentru plantele foarte mari și copaci.
Nu e ușor să îți dai seama cât de mult îngrășământ e necesar pentru plantă. Ca să mergi la sigur, înfige 10 – 15 bețe de chibrituri în fiecare ghiveci, iar când uzi plantele capul bețelor se va dizolva și va elibera treptat fosfor, magneziu și sulf în sol, ceea ce ajută la hrănirea plantelor încet și constant.
Sigur că acest lucru nu va înlocui pe deplin utilizarea îngrășămintelor fiindcă bețele de chibrit nu pot să ofere o nutriție amplă.
Înfigeți 10 – 20 de bețe de chibrit cu capul în jos în pământul fiecărei plante. Așezați bețele de chibrit la jumătatea distanței dintre tulpina plantei și marginea ghiveciului. Evitați să puneți chibriturile aproape de ghemul de rădăcini fiindcă poate deteriora rădăcinile plantei. Pentru a face îngrășământ lichid, scufundați câteva bețe în stropitoarea ta. Capetele se vor dizolva în apă și vor hrăni plantele.
Evitați să folosiți bețele de chibrituri uzate pentru îngrășământ. Când un chibrit este aprins, elementele vegetale, cum ar fi sulful și magneziul, se oxidează în forme diferite. Prin urmare, chibriturile arse sau folosite nu pot funcționa în acest scop. Folosiți mereu bețe de chibrituri noi.
Citește și Salată de post cu boabe de fasole. Ce să pui în ea ca să-ţi iasă delicioasă