Din fericire, acei purici, descoperiţi în Mongolia Interioară şi analizaţi de experţii de la Universitatea de stat din Oregon, nu par a fi strămoşii puricilor contemporani cu noi, ci o specie separată, care a dispărut.
„Acele insecte erau mult mai mari decât cele moderne şi din mărimea trompei lor ne dăm seama că erau răi”, a declarat George Poinar Jr., profesor de zoologie la Oregon State University.
Denumite Pseudopulex jurassicus şi Pseudopulex magnus, aveau corpuri mai plate, mai asemănătoare căpuşelor şi gheare lungi cu care se căţărau pe pielea dinozaurilor şi cu care se ţineau în timp ce sugeau sângele. Ei nu aveau picioarele caracteristice puricilor de azi, cu care ţopăie.
Cercetătorii cred că insectele se hrăneau pe dinozaurii cu pene, care au fost descoperiţi şi în China. Femelele cele mai mari ajungeau până la 20,6mm lungime, în timp ce masculii până la 14,7mm.
Un grup de purici descoperit în regiunea Ningcheng din Mongolia Interioară, datează din Jurasicul de mijloc, acum 165 de milioane de ani. Celălalt grup de purici, din provincia Liaoing, este cu 40 de milioane de ani mai tânăr, din perioada Cretacicului Inferior.
Fosile de purici, femelă şi mascul