Răspunzând unei întrebări a unui jurnalist în conferinţa de presă zilnică a Comisiei Europene, Schinas a spus că scrisoarea nu a fost discutată de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, la summitul informal de la Sibiu de la 9 mai şi că ea a fost discutată la 30 aprilie în cadrul Colegiului Comisarilor, unde a fost convenită ‘cu unanimitate’.
Comisia Europeană a confirmat luni că prim-vicepreşedintele său, Frans Timmermans, le-a trimis vineri autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România.
Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă. Răspunzând unei alte întrebări, Schinas a mai spus că executivul european nu face nicio legătură între procesul din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV) şi aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. ‘Dacă sunt chestiuni ce trebuie rezolvate în legătură cu frontierele, acest lucru trebuie făcut în cadrul procedurilor Schengen specifice’, a precizat purtătorul de cuvânt. ‘Totuşi, este clar că progresele în lupta împotriva corupţiei nu pot decât să diminueze potenţialele îngrijorări pe care le-ar putea avea unii’, a adăugat el.