Declaraţia lui Peskov, făcută la aproape patru săptămâni după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina, a venit pe fondul îngrijorării Occidentului că războiul din Ucraina ar putea escalada într-o conflagraţie nucleare.
„Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteţi citi acolo toate motivele pentru utilizarea armelor nucleare. Dacă este vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră”, a spus Dmitri Peskov.
Jurnalista Christiane Amanpour de la CNN International l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului dacă este „încrezător” sau „convins” că preşedintele rus Vladimir Putin, de care este foarte apropiat, nu va folosi arme nucleare în Ucraina.
Armata rusă întâmpină o rezistenţă neaşteptată din partea forţelor de securitate ucrainene de la începutul războiului lansat la 24 februarie.
Potrivit Pentagonului, armata ucraineană, care păstrează controlul asupra marilor centre urbane, a fost în situaţia în ultimele zile să efectueze câteva contraofensive care i-au permis, în special în sud, să recâştige teren în dauna trupelor ruse.
Experţii militari consideră că armata rusă suferă de probleme logistice şi de comunicare.
Conform presei ruse, Vladimir Putin a purtat marţi o discuţie telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Convorbirea a fost iniţiată de Franţa, a comunicat agenţia de presă de stat Ria Novosti. Agenţia de presă Interfax a transmis că apelul a avut ca subiect de discuţie negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.
Nu a existat nicio confirmare din partea guvernului francez în acest sens, dar cei doi lideri au mai purtat câteva convorbiri telefonice atât înainte, cât şi după invazia rusă a Ucrainei.