Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Toată lumea a căzut de acord asupra unei idei și anume că avem nevoie de hidratare. Întrebarea este: există vreo alternativă pentru apă? Ce alte lichide ar putea să înlocuiască apa și cât ar trebui să bem pentru a fi suficient.
Irina Dumitrescu
24 iun. 2023, 06:40
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Cele mai multe vedete se laudă că beau până la trei litri de apă pe zi, iar nutriționiștii recomandă apa în mod frecvent. Totuși, nu toată lumea reușește să consume o asemenea cantitate. De exemplu, actrița Florence Pugh a afirmat recent că apa i se pare „foarte plictisitoare”, dat fiind că nu are nicio aromă. Pentru a se hidrata aceasta a dezvăluit că apelează la sucul de portocale, la ceai și la sucul de flori de soc. Totuși, întrebarea este: pot acestea să compenseze lipsa apei?

Citește și: Ce se va întâmpla cu organismul tău dacă bei apă cu miere pe stomacul gol în fiecare dimineaţă

Potrivit medicului general Chris Ritchieson din Chester, conform ghidurilor NHS, este recomandat să consumați în jur de șase până la opt pahare de apă pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ doi litri, arată The Guardian.

„Deși aceasta este îndrumarea generală, există foarte puține cercetări concrete și dovezi despre cantitatea optimă de apă de băut. Oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la deshidratare, așa că acest lucru poate varia de la o persoană la alta.”, spune el.

Detectarea simptomelor de deshidratare poate fi dificilă și există riscul de a le confunda cu alte afecțiuni.

„A nu bea suficient poate crește riscul de infecții ale tractului urinar și dureri de cap, împreună cu oboseală, confuzie, urină mai închisă la culoare, piele uscată crăpată și mișcări intestinale neregulate”, spune Ritchieson.

În plus, deshidratarea poate conduce la scăderea tensiunii arteriale sau la dezvoltarea hipotensiunii posturale, o condiție în care ridicarea în picioare poate provoca senzații de amețeală și căderi bruste. În același timp, consumul crescut de apă poate contribui la prevenirea unor afecțiuni precum migrenele, durerile de cap frecvente și formarea pietrelor la rinichi.

Potrivit lui Ritchieson, apa simplă este cea mai sănătoasă sursă de hidratare, însă orice băutură fără alcool poate contribui în acest sens. Într-un studiu realizat în 2016 de cercetătorii de la Universitatea din Stirling, care au monitorizat nivelurile de hidratare ale studenților timp de patru ore după consumul diferitelor lichide, s-a constatat că un litru de cafea instant sau chiar și berea aveau același efect de hidratare ca și aceeași cantitate de apă. Cu toate acestea, nivelurile de hidratare au rămas cele mai ridicate după consumul de lapte, chiar și în comparație cu apa.

Chiar dacă există îndrumări generale, există puține cercetări concrete și dovezi care să ofere o cantitate optimă de apă recomandată. Cu toate acestea, consumul frecvent excesiv de alternative la apă nu este recomandat.

„Ceaiul și cafeaua sunt diuretice, ceea ce înseamnă că te fac să mergi mai des la toaletă. Băuturile gazoase, dovleceii și sucurile vă vor hidrata și ele, dar descurajăm oamenii să bea prea mult din cauza conținutului ridicat de zahăr, care poate duce la alte probleme de sănătate pe termen lung”, spune Ritchieson.

Cofeina din ceai și cafea poate provoca alte efecte secundare, potrivit lui Nishtha Patel, un practician în medicină funcțională și nutriționist clinic. Acestea includ o creștere a ritmului cardiac și palpitații, anxietate, neliniște, insomnie, probleme digestive precum greață și diaree, tulburări de somn, hipertensiune arterială și chiar dependență de cofeină.

„Se recomandă să limităm aportul de cofeină la aproximativ 400 mg pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ patru până la cinci căni de cafea sau opt până la 10 căni de ceai”, spune ea.

Când vine vorba de zahăr, NHS recomandă să nu consumați mai mult de 30 g de „zaharuri gratuite” pe zi, care includ zaharuri adăugate de producătorii de alimente, precum și zaharuri naturale din suc de fructe, miere și siropuri. Patel spune că unele băuturi carbogazoase sau energizante conțin suficient zahăr pentru a depăși doza zilnică recomandată într-o singură porție.

„Băuturile dietetice nu sunt într-adevăr cu mult mai bune. Ele afectează microbiomul intestinal și, ca și alte alimente ultraprocesate, au fost legate de alte boli, inclusiv declinul memoriei și problemele hepatice.”

Sucurile proaspete conțin mai mulți nutrienți decât băuturile carbogazoase, dar Patel avertizează că poate fi încă ușor să depășești doza zilnică recomandată de zahăr.

„În medie, o porție (225 g) de suc de portocale proaspăt stors conține aproximativ 20-25 g de zahăr. Consumul prea mult de zahăr, chiar și din surse naturale, poate avea în continuare efecte negative asupra sănătății și crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate. Apa ne hidratează cu zero calorii.”

Citește și: Ce se întâmplă în organism dacă bei apă minerală în fiecare zi

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București