Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Toată lumea a căzut de acord asupra unei idei și anume că avem nevoie de hidratare. Întrebarea este: există vreo alternativă pentru apă? Ce alte lichide ar putea să înlocuiască apa și cât ar trebui să bem pentru a fi suficient.
Irina Dumitrescu
24 iun. 2023, 06:40
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Cele mai multe vedete se laudă că beau până la trei litri de apă pe zi, iar nutriționiștii recomandă apa în mod frecvent. Totuși, nu toată lumea reușește să consume o asemenea cantitate. De exemplu, actrița Florence Pugh a afirmat recent că apa i se pare „foarte plictisitoare”, dat fiind că nu are nicio aromă. Pentru a se hidrata aceasta a dezvăluit că apelează la sucul de portocale, la ceai și la sucul de flori de soc. Totuși, întrebarea este: pot acestea să compenseze lipsa apei?

Citește și: Ce se va întâmpla cu organismul tău dacă bei apă cu miere pe stomacul gol în fiecare dimineaţă

Potrivit medicului general Chris Ritchieson din Chester, conform ghidurilor NHS, este recomandat să consumați în jur de șase până la opt pahare de apă pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ doi litri, arată The Guardian.

„Deși aceasta este îndrumarea generală, există foarte puține cercetări concrete și dovezi despre cantitatea optimă de apă de băut. Oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la deshidratare, așa că acest lucru poate varia de la o persoană la alta.”, spune el.

Detectarea simptomelor de deshidratare poate fi dificilă și există riscul de a le confunda cu alte afecțiuni.

„A nu bea suficient poate crește riscul de infecții ale tractului urinar și dureri de cap, împreună cu oboseală, confuzie, urină mai închisă la culoare, piele uscată crăpată și mișcări intestinale neregulate”, spune Ritchieson.

În plus, deshidratarea poate conduce la scăderea tensiunii arteriale sau la dezvoltarea hipotensiunii posturale, o condiție în care ridicarea în picioare poate provoca senzații de amețeală și căderi bruste. În același timp, consumul crescut de apă poate contribui la prevenirea unor afecțiuni precum migrenele, durerile de cap frecvente și formarea pietrelor la rinichi.

Potrivit lui Ritchieson, apa simplă este cea mai sănătoasă sursă de hidratare, însă orice băutură fără alcool poate contribui în acest sens. Într-un studiu realizat în 2016 de cercetătorii de la Universitatea din Stirling, care au monitorizat nivelurile de hidratare ale studenților timp de patru ore după consumul diferitelor lichide, s-a constatat că un litru de cafea instant sau chiar și berea aveau același efect de hidratare ca și aceeași cantitate de apă. Cu toate acestea, nivelurile de hidratare au rămas cele mai ridicate după consumul de lapte, chiar și în comparație cu apa.

Chiar dacă există îndrumări generale, există puține cercetări concrete și dovezi care să ofere o cantitate optimă de apă recomandată. Cu toate acestea, consumul frecvent excesiv de alternative la apă nu este recomandat.

„Ceaiul și cafeaua sunt diuretice, ceea ce înseamnă că te fac să mergi mai des la toaletă. Băuturile gazoase, dovleceii și sucurile vă vor hidrata și ele, dar descurajăm oamenii să bea prea mult din cauza conținutului ridicat de zahăr, care poate duce la alte probleme de sănătate pe termen lung”, spune Ritchieson.

Cofeina din ceai și cafea poate provoca alte efecte secundare, potrivit lui Nishtha Patel, un practician în medicină funcțională și nutriționist clinic. Acestea includ o creștere a ritmului cardiac și palpitații, anxietate, neliniște, insomnie, probleme digestive precum greață și diaree, tulburări de somn, hipertensiune arterială și chiar dependență de cofeină.

„Se recomandă să limităm aportul de cofeină la aproximativ 400 mg pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ patru până la cinci căni de cafea sau opt până la 10 căni de ceai”, spune ea.

Când vine vorba de zahăr, NHS recomandă să nu consumați mai mult de 30 g de „zaharuri gratuite” pe zi, care includ zaharuri adăugate de producătorii de alimente, precum și zaharuri naturale din suc de fructe, miere și siropuri. Patel spune că unele băuturi carbogazoase sau energizante conțin suficient zahăr pentru a depăși doza zilnică recomandată într-o singură porție.

„Băuturile dietetice nu sunt într-adevăr cu mult mai bune. Ele afectează microbiomul intestinal și, ca și alte alimente ultraprocesate, au fost legate de alte boli, inclusiv declinul memoriei și problemele hepatice.”

Sucurile proaspete conțin mai mulți nutrienți decât băuturile carbogazoase, dar Patel avertizează că poate fi încă ușor să depășești doza zilnică recomandată de zahăr.

„În medie, o porție (225 g) de suc de portocale proaspăt stors conține aproximativ 20-25 g de zahăr. Consumul prea mult de zahăr, chiar și din surse naturale, poate avea în continuare efecte negative asupra sănătății și crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate. Apa ne hidratează cu zero calorii.”

Citește și: Ce se întâmplă în organism dacă bei apă minerală în fiecare zi

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care își vor schimba total viața până la finalul lunii iulie. Iese soarele și pe strada acestor nativi
Capital.ro
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai asta în mașină
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi înghețate pensiile, chiar înainte de recalculare? Ce se întâmplă cu datoria publică a României
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18 ani a murit într-un cumplit accident în Slatina
Capital.ro
Ilegal pentru românii cu telefon mobil. Apelul care îți aduce Poliția la ușă. Amendă 4.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Nicki Minaj Anulează Concertul de la Festivalul SAGA cu 3 Ore Înainte de Aparența Programată
MediaFlux
BENEFICII suplimentare la pensie. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!