Desi nu a putut fi demonstrat fizic, nici macar specialistii in psihologie nu mai neaga existenta celui de-al saselea simt, intuitia.
“Intuitia consta in acea reactie a creierului care coreleaza experientele trecute cu indicii venite din exterior, intr-un anumit moment, pentru a permite luarea unei decizii. Pentru ca se intampla atat de repede si la nivel subconstient se numeste un proces intuitiv”, se arata intr-un studiu publicat in renumita revista de specialitate “British Journal of Psychology”.
Profesorul de psihiatrie Judith Orloff la UCLA si autor al cartii “Guide to Intuitive Healing: Five Steps to Physical, Emotional, and Sexual Wellness”, explica procesul care are loc atunci cand intuim: “La fel ca in creier, exista niste neurotransmitatori ai intuitiei care raspund la stimuli din mediul inconjurator si la emotiile din prezent. Cand acei neurotrasmitatori intra in actiune, apar tot felul de senzatii bruste, aparent din senin, precum teama, indoiala si chiar fluturasii din stomac, toate fara niciun fel de baza logica stabilita dupa un proces indelungat de gandire”.
Se vorbeste mai mult de “intuitia feminina” decat de cea masculina, capacitatile femeilor de a sesiza unele lucruri fiind de netagaduit, chiar daca este atestata doar empiric.
“Dar si barbatii pot avea intuitii puternice, pentru ca si ei au aceleasi capacitati ca femeile”, atrage atentia profesorul de psihiatria Judith Orloff.
Singurul motiv pentru care este mai “celebra” intuitia feminina este ca intuitia in sine este considerata un subiect “usor, dragut, lipsit de putere, asadar prea putin masculin”. Aceasta lipsa indusa de preocupare fata de intuitie, trairi si sentimente, de regula, au facut ca o parte din barbati sa-si piarda sau, cel putin, sa-si scada capacitatile intuitive.
CONTINUAREA PE LYLA.RO.