Dacă mai obţine un singur senator, pe lângă Iosif Secăşan, opoziţia se poate întoarce liniştită la lucrările Senatului deoarece va avea majoritatea necesară să treacă doar legile pe care le agrează.
Trecerea lui Secăşan în tabăra opoziţiei este dată ca certă. Senatorul PSD George Severin a anunţat joi Secăşan va anunţa în prima şedinţă a plenului Senatului trecerea la PNL.
„Iosif Secăşan şi-a exprimat intenţia ca în prima şedinţă, l-am auzit cu urechile mele, luaţi-o ca informaţie reală, să anunţe trecerea domniei sale la PNL. Din informaţiile mele, mai sunt şi alţii, dar nu îmi cereţi să dau nume”, a declarat Severin, citat de Mediafax, adăugând că „este foarte probabil ca într-un termen scurt la Senat opoziţia să dobândească majoritatea chiar şi fără Mircea Geoană”.
El a menţionat că în privinţa calculului privind majoritatea de la Senat „situaţia este un pic sucită” pentru că senatorul PDL Radu F. Alexandru, desemnat ca membru al CNA, precum şi senatorul PSD Gheorghe Marcu, desemnat vicepreşedinte la CNVM, au teoretic la dispoziţie un termen de trei luni pentru a se decide dacă renunţă la mandatele de senatori.
„În momentul în care vom avea majoritate la Senat, cel puţin în Camera respectivă, greva parlamentară va înceta, pentru că este ilogic, când noi avem majoritatea”, a spus el.
Senatorul PSD a precizat că liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, s-au pus de acord că USL va asigura apoi funcţionarea Senatului pentru că sunt de dezbătut şi adoptat legi importante, mai ales pe zona juridică, unde este Cameră decizională.
În momentul de faţă, grupul PDL are 44 de senatori (cu tot cu independentul Iulian Urban), cel al UNPR 14, la care se adaugă 8 senatori UDMR. În total, puterea are 66 de senatori, faţă de cei 66 ai USL, dacă îl numărăm şi pe Secăşan.
În condiţiile de faţă, problema coaliţiei la Senat nu mai este doar că nu are cvorum pentru desfăşurarea şedinţelor, ci cum să blocheze recrutarea de către opoziţie a încă unui senator.
Mircea Geoană se află în poziţia de a înclina decisiv balanţa într-o parte sau alta: fie poate da USL majoritatea, fie se raliază puterii.
De altfel, preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat deja că USL îşi va întrerupe greva la Senat dacă obţine majoritatea. „În momentul în care vom avea majoritate, măcar într-una dintre camere, în principiu la Senat, cu siguranţă. Deci în momentul în care vom avea majoritate, vom ataca”, a declarat Crin Antonescu.